Voorzichtig met voedingssupplementen

Supplementen tegen kanker? Nooit zonder medisch advies

Voedingssupplementen zijn enkel aan te raden na medisch advies. Een arts schrijft ze bijvoorbeeld voor bij een tekort (vrij frequent voor vitamine D), of bij welbepaalde medische indicaties.

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn bijvoorbeeld vitamines, mineralen, kruiden en antioxidanten zonder voorschrift verkrijgbaar bij de apotheek, in grootwarenhuizen of via internet. Heel wat mensen gebruiken ze om hun gezondheid te bevorderen. Zo hopen zij ondermeer het ontstaan van kanker te helpen voorkomen.

Wees voorzichtig!

In Nederland tonen studies aan dat 40% van de bevolking een voedingssupplement gebruikt. Nochtans raadt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds dit ten stelligste af, omdat de beschermende werking van supplementen nog niet bewezen is. En bovendien kunnen er bijwerkingen optreden.

Meerdere studies tonen zelfs aan dat het risico op bepaalde kankers groter wordt als je grote hoeveelheden (multi)vitamine- en/of antioxidantsupplementen inneemt.

  • Studies met bètacaroteen (een stof die ons lichaam omzet in vitamine A) bij rokers moesten voortijdig stopgezet worden, omdat de patiënten net méér longkanker ontwikkelden bij inname van hoge doses in supplementvorm (20 mg/dag) …
  • Ook van retinol (een stof die het lichaam aanmaakt met behulp van bètacaroteen) vermoeden wetenschappers dat hoge doses (25 000 Internationale eenheden/dag) net méér kanker veroorzaken …
  • Hetzelfde verhaal met een hoge inname van foliumzuur (> 0,4 mg/dag gedurende langer dan 5 jaar). Ook dat zou ook het ontstaan van bepaalde kankertypes kunnen bevorderen (prostaat).
  • Eenzelfde verband werd gevonden voor hoge doses vitamine E (400 internationale eenheden/dag) en prostaatkanker.

Je doet er dus goed aan om altijd raad te vragen je arts, apotheker of diëtist.

Neem niet om het even welk supplement!

Het beste supplement blijft gezonde voeding. Een gevarieerde voeding, die voldoende fruit, groente en plantaardige voedingsmiddelen bevat, levert meer gezondheidsvoordelen op dan voedingssupplementen.

Een Zweedse studie met meer dan 70 000 mensen, die 13 jaar gevolgd werden, toonde inderdaad een langere overleving en lagere algemene mortaliteit bij consumptie vanaf 5 porties groenten en fruit per dag ...

Referenties

  • Del Fabbro E. et al.; Nutrition and the cancer patient; Oxford University Press, 2010.
  • Vogel J. et al.; Handboek voeding bij kanker, Uitgeverij de Tijdstroom, 2012.
  • World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research; Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer, a Global Perspective; Washington D.C. AICR, 2007.
  • Bellavia A. et al. Fruit and vegetable consumption and all-cause mortality: a dose-response analysis. Am J Clin Nutr August 2013 vol. 98 no. 2 454-459.

Getuigenissen

Fried Ringoot, één van de meest positieve mensen die we kennen, deelt in deze videogetuigenis hoe hij en zijn vrouw Anny kanker hebben ervaren, waar hij kracht uit putte om door te zetten en hoe de ziekte zijn leven veranderde.Lees verder