Baarmoederhalskanker - Algemeen

Baarmoederhalskanker ontstaat in de cellen die de bekleding vormen van het onderste en rechte deel van de baarmoeder (de cervix), dat de baarmoeder met de vagina verbindt. Baarmoederhalskanker is het gevolg van een seksueel overdraagbare aandoening (soa), veroorzaakt door humane papillomavirussen (HPV in het Engels).

Hoe vaak komt baarmoederhalskanker voor?De vrouwelijke voortplantigsorganen

Baarmoederhalskanker is niet een van de meest voorkomende gynaecologische kankers in België (ongeveer 643 nieuwe gevallen per jaar).

Toch is baarmoederhalskanker in ons land verantwoordelijk voor bijna 190 overlijdens per jaar. Geschat wordt dat bijna 90 procent daarvan had kunnen worden vermeden met een regelmatige opsporing. Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich immers geleidelijk uit zogenaamde precancereuze letsels. Systematische uitstrijkjes maken het mogelijk om verdachte letsels op tijd te ontdekken en te behandelen. 

Epidemiologie van baarmoederhalskanker

Uit studies uitgevoerd bij jonge Amerikaanse studentes blijkt dat 30 tot 40 procent van hen is besmet door het HPV-virus. Die infectie gaat meestal onopgemerkt over omdat het virus bij de meeste vrouwen verdwijnt zonder specifieke symptomen te hebben veroorzaakt.

Maar als het virus niet verdwijnt, kan de chronische infectie letsels veroorzaken die, als ze niet worden behandeld, zich na een redelijk lange periode (meestal zo'n tien jaar) in baarmoederhalskanker kunnen omzetten.

Hoe vaak baarmoederhalskanker voorkomt, verschilt sterk van het ene wereldgebied tot het andere. Dat kan worden verklaard door:

  • verschillende sociologische en medische omstandigheden
  • variabele seksuele culturen
  • een mogelijk genetische vatbaarheid voor HPV

Baarmoederhalskanker voert het sterftecijfer door kanker bij vrouwen van bepaalde ontwikkelingsgebieden aan. 

Baarmoederhalskanker: vaccinatie

Naast een regelmatige opsporing is er nu nog een andere manier om je tegen baarmoederhalskanker te beschermen: vaccinatie. Dat is uitstekend nieuws voor alle vrouwen en tienermeisjes! Vergeet echter niet dat het vaccin niet 100 procent maar ongeveer 70 procent bescherming biedt zodat opsporing met uitstrijkjes nodig blijft!

Veel vrouwen komen bij ons aankloppen met vragen hierover:

  • Is baarmoederhalskanker besmettelijk?
  • Krijg je automatisch baarmoederhalskanker als je één keer met een papillomavirus bent besmet?
  • Kan het nieuwe vaccin alle baarmoederhalskankers voorkomen?
  • Zal een opsporing dankzij het vaccin niet meer nodig zijn?
  • Zal het vaccin het aantal baarmoederhalskankers snel doen afnemen?
  • Zouden alle vrouwen een vaccinatie moeten krijgen?
  • Moet het vaccin ook baarmoederhalskanker behandelen?

Al die vragen tonen hoe groot de nood aan informatie is. Precies daarom schreef de Stichting, in nauwe samenwerking met de Nederlandstalige (VVOG) en Franstalige (GGOLFB) verenigingen voor gynaecologie, een document over baarmoederhalskanker voor het brede publiek. Je kunt het inkijken en bestellen door hier te klikken

Laatst aangepast op: 1/02/2017

Oorzaken

85 tot 90 procent van elke baarmoederhalskanker groeit uit een goedaardig letsel , een 'condyloom' of 'papilloom' van de baarmoederhals genoemd.

Symptomen

In een vroeg stadium zijn er geen symptomen merkbaar. Later zien we mogelijk: bloedverlies (metrorragie) tussen de menstruaties, na de menopauze of na seksuele betrekkingen een pijnloze witte vloed (leukorree of 'witverlies')

Onderzoeken

Baarmoederhalskanker gaat vooraf door precancereuze letsels die kunnen worden opgespoord met een uitstrijkje van de baarmoederhals. Dit is een eenvoudige en pijnloze test, uitgevoerd door een huisdokter of gynaecoloog.

Behandelingen

Het type van behandeling hangt af van het stadium van de baarmoederhalskanker op het moment van de diagnose

Nog meer weten?

Titel: 
Baarmoederhalskanker en vaccinatieDownload PDF (153.32 KB)

Getuigenissen

Ik moet zeggen dat ik het zelf redelijk getroffen heb met mijn gezondheid. Ja, ik heb rugklachten en kan me misschien niet meer zo goed bewegen als ik zou willen, maar toch… Ik kan me met mijn hobby’s bezighouden, vooral culturele activiteiten zoals klassieke concerten en hedendaagse dans, ik leef gezond, ik voel me gezond… Om me heen was dat al wel eens anders.Lees verder