Borstkanker - Bij mannen - Algemeen

Hoe vaak komt borstkanker bij mannen voor?

Mannen blijven niet gespaard. Maar borstkanker blijft bij hen wel een zeldzame ziekte. De cijfers van 2008 spreken over 85 gevallen bij mannen, tegenover 9.700 bij vrouwen. Dat is goed voor ± 1 procent van alle gevallen van borstkanker in België.

De gemiddelde leeftijd van een man met borstkanker ligt tussen 60 en 65 jaar, dus gemiddeld 5 jaar later dan die van de vrouw. 

Types van borstkanker bij mannen

Borstkanker bij mannen vertoont talloze overeenkomsten met die bij vrouwen, op een paar histologische bijzonderheden na, zoals de afwezigheid van het lobulaire type. 

Carcinoom

De meeste borstkankers bij mannen zijn, net zoals bij vrouwen, carcinomen (kankers die groeien uit een epitheel, namelijk het weefsel dat de binnen- of buitenkant van een orgaan bekleedt). De meest voorkomende vorm is het carcinoom dat de melkgangen binnendringt (73 procent). Mannen kunnen ook een ziekte van Paget of een inflammatoir carcinoom ontwikkelen. 

Sarcomen

Er kunnen zich ook bepaalde sarcomen (kankers die groeien uit een bindweefsel, zoals in de spieren of botten) voordoen, hoewel die heel zeldzaam blijven. 

Hormoonreceptoren

Onderzoek naar de aanwezigheid van hormoonreceptoren (op het oppervlak van bepaalde cellen) bij mannen met borstkanker toont aan dat die in 80 procent van de gevallen hormoonafhankelijk is.

Oorzaken

Risicofactoren van borstkanker voor zowel mannen als vrouwen erfelijkheid blootstelling aan stralingen bepaalde goedaardige borstziekten in het verleden Specifieke risicofactoren van borstkanker voor mannen een verminderde teelbalfunctie (onvoldoende aanmaak van testosteron) het syndroom van

Symptomen

Borstkanker bij mannen: symptomen Aan de borst Een kleine, pijnlijke massa is het meest voorkomende symptoom. Meestal zit die onder de tepelhof (gekleurde zone rond de tepel), waar het borstweefsel geconcentreerd is. Aan de tepel Eczeem, een verzwering, een intrekking, een heldere, met bloed

Getuigenissen

Ontdek waarom mevrouw Peetroons 'Vriend van de Stichting' is gewordenLees verder