Botkanker - Algemeen

Botkanker

Echte botkanker is een kanker die rechtstreeks in de botten groeit uit het bot-, kraakbeen- of vezelweefsel. Men spreekt dan van primaire botkanker. Maar het skelet kan ook worden aangetast door uitzaaiingen van andere kankers (borst of prostaat bijvoorbeeld). In dat geval gaat het niet om bottumoren omdat kanker altijd wordt bepaald en behandeld naargelang zijn startpunt.

Skelet

Er bestaan verschillende vormen van botkanker. En elk individueel geval kan variaties vertonen. Voor de leesbaarheid gebruiken we echter het enkelvoud in deze rubriek. 

Hoe vaak komt botkanker voor?

In ons land tellen we ongeveer 130 nieuwe gevallen van botkanker per jaar.

Bottumoren komen vooral voor bij tieners en jonge volwassenen, maar ook rond de leeftijd van vijftig jaar. Het type van botkanker varieert naargelang de leeftijd.

Het osteosarcoom

De meest voorkomende primaire bottumor. Hij treft vooral de lange botten (benen en armen), in de buurt van hun uiteinden (in 2/3 van de gevallen bij de knie). Deze kanker komt vooral voor tussen 10 en 20 jaar.

Het Ewing-sarcoom

Een tumor die zowel de platte en korte botten (bekken, ribben, wervels) als de lange botten van benen en armen aanvalt. De ziekte komt vooral voor bij kinderen en jonge tieners.

Het chondrosarcoom

Een kraakbeentumor die het meestal heeft gemunt op volwassen tussen 30 en 70 jaar. Hij komt zo goed als niet voor bij kinderen.

Laatst aangepast op: 9/11/2016

Oorzaken

De precieze oorzaak van botkanker is nog steeds niet gekend. Enkele mogelijkheden zijn: een genetische aanleg een eerdere bestraling van het botweefsel groeihormonen: osteosarcomen verschijnen vaak in de groeifase en treffen vooral snelgroeiende botten, namelijk de lange botten van de ledematen (

Symptomen

Het voornaamste symptoom is een aanhoudende pijn , zelfs 's nachts, die de neiging heeft te verergeren en die vaak gepaard gaat met een zwelling . Meer zelden komt een bottumor aan het licht door een breuk veroorzaakt door een miniem letsel.

Onderzoeken

De opsporing van botkanker Er is geen systematische opsporing van dit type van kanker. Botkanker: diagnoseonderzoeken De diagnose gebeurt via een radiografie , gevolgd door een botbiopsie om de verdachte cellen te kunnen onderzoeken onder de microscoop. Een scanner, nucleaire magnetische resonantie

Behandelingen

De behandeling van botkanker is er fors op verbeterd dankzij de vooruitgang in de chemotherapie

Getuigenissen

Na haar borstkanker besloot Maria om vrijwilliger te worden voor Stichting tegen Kanker. Vandaag is zij een van onze schoonheidsconsulentes die patiënten in de watten leggen. Wat haar motiveert, is anderen de zorgen bieden die zij zelf ontving toen ze ziek was.Lees verder