Colorectale of dikkedarmkanker - Algemeen

Dikkedarmkanker wordt ook aangeduid met de term ‘colorectale kanker’. Deze kanker komt voor in verschillende types, zodat we het eigenlijk over ‘dikkedarmkankers’ in het meervoud moeten hebben. Toch gebruiken we hier gemakshalve het enkelvoud ‘dikkedarmkanker’.

Anatomie van de dikke darm

Ons spijsverteringskanaal bestaat uit een reeks organen. Wanneer we voeding inslikken, gaat die via de slokdarm, de maag en de dunne darm naar de dikke darm. Die laatste bestaat op zijn beurt uit:

  • de opstijgende karteldarm (of colon ascendens, die de dunne darm meteen volgt, en waar vooraan de appendix zit) 
  • het colon transversum
  • de afdalende karteldarm (colon descendens)
  • het sigmoïde colon
  • het rectum (endeldarm die eindigt in de anus) 

De dikke darm

Alles samen is de dikke darm ongeveer 1,5 meter lang. Hij ligt in de buikholte. De wand van de dikke darm bestaat uit verschillende concentrische lagen. Van binnen naar buiten toe zien we:

  • de slijmvlieslaag 
  • de spierlaag 
  • de sereuze laag, gevormd door het buikvlies (een glad en glanzend vlies)

 

Enkele cijfers

Volgens de cijfers van het Kankerregister werden in 2011 8 509 nieuwe gevallen van dikkedarmkanker geregistreerd in België, waarvan 4 766 mannen en 3 743 vrouwen.

Deze ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Toch is het de op één na meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de op twee na meest voorkomende vorm bij mannen (na prostaatkanker en longkanker).

Mensen jonger dan 40 krijgen zelden dikkedarmkanker. De frequentie neemt snel toe na de leeftijd van 50. Meer dan de helft van de dikkedarmkankers doen zich voor in het laatste deel (de S-vormige darm en vooral de endeldarm).

Classificatie

Dikkedarmkanker ontwikkelt zich vrijwel altijd vanuit een uitwas (een goedaardige poliep) van het slijmvlies. In de loop van zijn ontwikkeling dringt de kanker binnen in de diepste lagen van de darmwand.

Wanneer kankercellen voldoende diep zijn doorgedrongen om de lymfevaten te bereiken, kunnen ze ontsnappen en klieren koloniseren. Als ze de bloedvaten bereiken, kunnen ze organen op afstand koloniseren (vaak de lever, soms de longen of de beenderen).

De ontwikkelingsgraad van een dikkedarmkanker hangt af van de lagen in de darmwand die het gezwel bereikt heeft en de aan- of afwezigheid van uitzaaiingen (in klieren of andere delen van het lichaam).

Er bestaan twee classificaties om het stadium van de ziekte te omschrijven: “Dukes” en “TNM”. Als jouw huisarts deze termen gebruikt om over kanker te spreken, vraag dan wat ze betekenen in jouw specifiek geval.

Laatst aangepast op: 17/10/2016

Oorzaken

Oorzaken en risicofactoren van dikkedarmkanker De meeste types van dikkedarmkanker treffen mensen die ogenschijnlijk geen bijzondere risico’s, behalve de leeftijd, vertonen. Ze vormen het resultaat van talloze interacties tussen nog te onderzoeken oorzaken, kankerverwekkende stoffen en

Symptomen

Dikkedarmkanker kan gepaard gaan met heel veel symptomen die echter niet alleen bij deze ziekte horen. De aard van de symptomen en de snelheid waarmee ze verschijnen, variëren naargelang de plaats van de tumor in de dikke darm . In het laatste deel van de darm (sigmoïd en rectum) Deze tumoren

Onderzoeken

Systematische opsporing van dikkedarmkanker of colorectale kanker Opsporing is een bevoegdheid van de Gemeenschappen. De systematische opsporing van dikkedarmkanker is aanbevolen voor mannen en vrouwen vanaf 50 jaar . Het type en de regelmaat van de onderzoeken zijn afhankelijk van het individuele

Behandelingen

Behandelingen van dikkedarmkanker vereisen een nauwgezette coördinatie tussen verschillende medische en paramedische disciplines . Afhankelijk van de noden komen er immers chirurgie, radiotherapie, chemotherapie en nieuwe doelgerichte behandelingen bij kijken. Die verschillende behandelingen worden

Nog meer weten?

Getuigenissen

Patricia vertelt ons over hoe zij borstkanker beleefd heeft, wat haar heeft geholpen om deze beproeving te doorstaan en hoe de ziekte haar kijk op het leven heeft veranderd.Lees verder