Farynx- of keelkanker - Algemeen

De correcte benaming voor keelkanker is 'farynxkanker'. Gemakshalve gebruiken we hier de courante term keelkanker, in het enkelvoud. Toch is het belangrijk om te weten dat er verschillende types bestaan en dat ook gelijkaardige ziektebeelden van persoon tot persoon specifieke kenmerken hebben.

Anatomie van de farynx

De farynx ligt tussen de neusholtes en de larynx, achteraan in de mondholte, waar het spijsverteringskanaal en de luchtwegen elkaar kruisen.

De farynx bestaat uit 3 delen:

  • de nasofarynx: deze verbindt het achterste gedeelte van de neus met het achterste gedeelte van de mond
  • de orofarynx: dit is het gedeelte van de keel achteraan in de mond
  • de hypofarynx: deze bevindt zich achteraan, aan beide zijden van de larynx

Schema van de keel en de neus

Cijfers keelkanker

Keelkankers (farynxkankers) komen zelden voor in België. In 2011 telde het Kankerregister 571 nieuwe gevallen van dit type kanker (126 vrouwen en 445 mannen). Keelkanker komt vooral voor bij mannen tussen 45 en 65 jaar.

Laatst aangepast op: 28/09/2016

Oorzaken

In plaats van over oorzaken spreken we bij keelkanker (farynxkanker) eerder over risicofactoren, die de kans op de ziekte doen toenemen. De voornaamste zijn tabak en alcohol , die hun schadelijke effecten onderling nog eens versterken

Symptomen

Symptomen van keelkanker treden pas op in een later stadium. De eerste afwijkingen zijn niet erg opvallend en worden vaak verward met de keelirritatie die zo typisch is voor rokers . Ze worden dus vaak verwaarloosd. Die symptomen kunnen evolueren naar : ongemak of pijn aan één kant van de keel aan

Onderzoeken

Er is geen systematische opsporing voor keelkanker. Wel kan een precieze diagnose gesteld worden d.m.v. verschillende onderzoeken. Meestal wordt een endoscopie uitgevoerd om alle bovenste spijsverterings- en luchtwegen te kunnen zien.

Behandelingen

De behandeling van keelkanker hangt af van de plaats en de uitbreidingsgraad van de tumor . Het kan gaan om chirurgie, radiotherapie en chemotherapie .

Getuigenissen

Christina onderging een zware chirurgische ingreep als behandeling van haar maagkanker: haar maag werd verwijderd. Ze heeft dan wel heel wat geleden, maar blijft hameren op één ding: de toekomst ligt voor haar, en met wilskracht kom je heel ver.Lees verder