Multipel myeloom of ziekte van Kahler - Algemeen

Wat is multipel myeloom of de ziekte van Kahler precies?

Het multipel myeloom, beter bekend onder de naam 'ziekte van Kahler', is een aandoening van het beenmerg, veroorzaakt door een ongecontroleerde woekering van  abnormale plasmocyten (zie onder). De ziekte dankt haar naam aan de Oostenrijkse dokter Otto Kahler, de ze zo'n honderd jaar geleden voor het eerst  omschreef.
 

De ziekte ontstaat in één abnormale plasmocyt

Plasmocyten zijn bloedcellen uit de familie van de witte bloedlichaampjes. Ze zijn gespecialiseerd in de aanmaak van antilichaampjes. Bij de ziekte van Kahler komen de woekerende plasmocyten allemaal van één abnormale plasmocyt. Omdat ze allemaal verwant zijn, synthetiseren ze slechts één specifiek type van antilichaam: de M-proteïne of paraproteïne.
Het gebeurt ook dat die M-proteïne onvolledig wordt aangemaakt, in de vorm van een klein stukje. Men spreekt dan van 'lichte ketens'. Als dat stukje in de urine zit, heeft men het over het eiwit van Bence-Jones.
Zeldzamer is dat de kwaadaardige plasmocyten helemaal geen M-proteïne of eiwit van Bence-Jones aanmaken. Het gaat dan om een 'niet-secreterend multipel myeloom'.
 

Uitwerking op de botten

De ziekte van Kahler werkt in op de botten. De kwaadaardige plasmocyten produceren immers ook een stof die de vernietiging van het botweefsel in de hand werkt. Dit leidt tot een ontkalking op bepaalde plaatsen van het skelet, wat bepaalde punten van het bot heel kwetsbaar maakt. Op die plaatsen kunnen dan ook gemakkelijk (kleine) breuken optreden.
 

Uitwerking op de andere bloedcellen 

Omdat ze met zoveel zijn, nemen de plasmocyten stukje bij beetje de plaats in van de andere plasmocyten die van nature in het beenmerg zitten. Daardoor vermindert de productie van andere antilichaampjes, die het lichaam voor zijn bescherming nodig heeft 
Ook de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes en bloedplaatjes heeft te lijden onder die overwoekering van het beenmerg. Dit uit zich in
  • bloedarmoede
  • een hogere vatbaarheid voor infecties
  • een groter risico op bloeduitstortingen (blauwe plekken)
  • een langere bloedingstijd van kleine wondjes

Hoe vaak komt multipel myeloom voor?

Het myeloom (ziekte van Kahler) is een relatief zeldzame vorm van kanker. In België worden ongeveer 750 nieuwe gevallen per jaar opgetekend. Hij treft verhoudingsgewijs meer mannen dan vrouwen, hoewel dit verschil al enkel jaren kleiner wordt. Deze ziekte heeft het vooral gemunt op personen ouder dan 60 jaar en komt zelden vóór de leeftijd van 40 jaar voor.

 

Oorzaken

Er bestaat nog steeds geen zekerheid over de oorzaken van de ziekte van Kahler. Besmetting De ziekte van Kahler is niet besmettelijk . Erfelijkheid Voor zover we weten, lijkt erfelijkheid geen rol te spelen in de verschijning van deze ziekte. Men ontdekte bij nagenoeg alle patiënten met de ziekte

Symptomen

Pijnlijke botten zijn meestal het eerste symptoom van de ziekte van Kahler. Meestal begint dit in de rug , om zich vervolgens te verbreiden naar de ribben , de nek of het bekken .

Onderzoeken

De diagnose van de ziekte van Kahler is complex omdat sommige van haar fenomenen ook kunnen opduiken in andere ziektes. Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk. Bloedonderzoek Om de snelheid van de bloedbezinking te bepalen en te zoeken naar een specifiek eiwit (de paraproteïne van Bence-Jones)

Behandelingen

De dokter kan bepalen dat een regelmatige controle volstaat als het myeloom in een heel vroeg stadium zit (Stadium I). Zolang geen enkele behandeling de evolutie naar de ziekte kan afremmen, kunnen veel patiënten op die manier jarenlang leven zonder agressieve behandeling .

Nog meer weten?

Titel: 
Multipel myeloom, de ziekte van KahlerDownload PDF (330.12 KB)

Getuigenissen

Stichting tegen Kanker wil patiënten helpen om hun voorkomen te verzorgen zodat ze, ondanks de effecten van de ziekte en de behandeling, een positief zelfbeeld en een zo goed mogelijke levenskwaliteit behouden. Lees verder