Behandeling van prostaatkanker

Behandeling van prostaatkanker

Chirurgie

Bij een chirurgische ingreep worden de prostaat en de zaadblaasjes volledig verwijderd. Eventueel neemt de chirurg ook de omliggende lymfeklieren weg. Die zullen worden geanalyseerd om te controleren of de ziekte zich daar niet heeft verspreid. De operatie kan op conventionele wijze ofwel via laparoscopie of een kijkoperatie in de buik worden uitgevoerd, al dan niet bijgestaan door een robot.

Chirurgie wordt meestal toegepast bij relatief jonge en gezonde patiënten.

Externe radiotherapie

Radiotherapie wordt toegepast om kankercellen te vernietigen met behulp van hoogenergetische röntgenstralen. De behandeling kan apart of na een chirurgische ingreep worden uitgevoerd om het risico op recidief te beperken. Er zijn verschillende bestralingsschema’s mogelijk, met name wat het aantal sessies betreft.

Brachytherapie of inwendige radiotherapie

Bij deze behandeling worden met behulp van naalden radioactieve zaadjes rechtstreeks en permanent in de prostaat geïmplanteerd. Elk zaadje bestaat uit radioactief materiaal, dat door titanium is omhuld. De ingreep gebeurt onder algemene verdoving.

De bestraling werkt alleen bij direct contact met de zaadjes en houdt geen enkel risico voor andere mensen in. Uit voorzorg wordt direct contact met jonge kinderen – zoals op de schoot zitten – of met zwangere vrouwen tijdelijk vermeden.

Inwendige radiotherapie kan worden toegepast bij kwetsbare patiënten, die niet voor klassieke chirurgie in aanmerking komen, of wanneer tumoren niet bijzonder agressief zijn.

Behandeling met ultrasone geluidsgolven (HIFU)

Deze behandeling heeft tot doel kankercellen te doden door middel van thermische schokken. Ultrasone geluidsgolven worden gericht op een klein deel van de prostaat, waarbij de temperatuur tot 80°C oploopt.

HIFU of High Intensity Focused Ultrasound is een niet-agressieve techniek, die een korte opname in het ziekenhuis vereist en lichte nevenwerkingen heeft. De behandeling wordt nog steeds beschouwd als een experimentele techniek, die in klinisch onderzoek verder wordt bestudeerd.

Cryotherapie

Bij cryotherapie wordt een sonde in de prostaat ingebracht om het weefsel door bevriezing te vernietigen.

Cryotherapie wordt zelden als initiële behandeling gebruikt en veeleer beschouwd als een experimentele therapie, die nog in ontwikkeling is.

Hormoontherapie

Hormoontherapie is bedoeld om de ontwikkeling van kankercellen te blokkeren of aanzienlijk te vertragen. Hierbij wordt een hormonale omgeving gecreëerd die ongunstig is voor de kankercellen. Zo beoogt men de aanmaak van het mannelijke hormoon testosteron sterk te verminderen – het gaat dan om chirurgische of medische castratie – en/of met behulp van medicatie te voorkomen dat testosteron inwerkt op kankercellen.

Er zijn verschillende methoden om hormoontherapie bij prostaatkanker toe te passen:

    • castratie, die de aanmaak van testosteron blokkeert
    • anti-androgenen toedienen, waardoor de binding van mannelijke hormonen aan hun prostaatreceptoren gedeeltelijk wordt verhinderd

Bij prostaatkanker kan hormoontherapie worden uitgevoerd als adjuvante of aanvullende behandeling, gecombineerd met een chirurgische ingreep of radiotherapie. In de palliatieve fase is het een standaardbehandeling indien de kanker gevoelig is voor hormonen.

 

Palliatieve chemotherapie

Als prostaatkanker zich in een vergevorderd stadium bevindt, kan chemotherapie worden toegepast om de progressie van de ziekte te vertragen en de klachten te verlichten.

Het belang van een vertrouwensrelatie met personen die je verzorgen

Aarzel nooit om vragen te stellen aan het zorgteam (artsen, verpleegkundigen…) en herhaal je vragen indien nodig, totdat je een begrijpelijk antwoord krijgt. Probeer in dialoog te gaan met je zorgverleners. Zo kun je samen in vertrouwen de best mogelijke beslissingen nemen.