Behandelingen van kanker

Individuele behandeling

De kankerbehandeling is altijd afhankelijk van de situatie. Elke mens met kanker is immers specifiek en vraagt een aangepaste manier van aanpakken. De keuze van de behandeling of van een combinatie van behandelingen is afhankelijk van meerdere factoren. De belangrijkste zijn:

  •  het type kanker
  •  de omvang van de ziekte
  •  de leeftijd van de persoon 
  • het bestaan van andere ziekten
  •  de algemene toestand van de persoon

Er bestaan diverse behandelingen van kanker die afzonderlijk of in combinatie worden toegepast:

De keuze van deze behandelingen en van hun volgorde moet worden bepaald door een multidisciplinair medisch team.

Curatieve en palliatieve behandelingen

Om goed te begrijpen wat het doel is van een behandeling tegen kanker, en wat men er redelijkerwijze van mag verwachten, moeten we eerst enkele medische termen verduidelijken.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen:

  •  curatieve behandelingen waarmee men mag hopen op een definitieve genezing 
  •  palliatieve behandelingen om de ontwikkeling van de ziekte te vertragen of zelfs gedurende een zekere tijd te stoppen

Er is een verschil tussen 'palliatieve behandelingen' en 'palliatieve zorgen'!

  •  Palliatieve behandelingen die tegen de kanker worden ingezet, kunnen belangrijke resultaten opleveren, ook al is een definitieve genezing niet mogelijk.
  •  Palliatieve zorg streeft ernaar de best mogelijke levenskwaliteit te handhaven bij het levenseinde.

Bestaat er een wonderpil tegen kanker?

Er bestaat geen wondermiddel tegen kanker en met wat we nu weten over de ziekte, kunnen we zeggen dat het antwoord op kanker ook nooit van 1 wonderpil zal komen. Dat komt door een aantal redenen die je hier ontdekt.

Getuigenissen

“Toen mijn vrouw onlangs te horen kreeg dat ze borstkanker heeft, kwam de ziekte opeens wel heel dichtbij… Nochtans steunen we de Stichting al jaren, omdat we het belangrijk vinden een steentje bij te dragen en omdat de Stichting op een ethisch verantwoorde manier fondsen werft. Ik was dan ook meteen gewonnen voor het concept ‘Vriend van de Stichting’. Als je als Stichting weet waarop je kan rekenen, kun je beter plannen en nog meer vooruitgang helpen boeken. Het gaat maar om een klein bedrag, maar alle beetjes helpen.”Lees verder