Kwaadaardige tumor

Kankercellen zijn "abnormale" cellen die zich aan de normale procesorde hebben onttrokken en nu ordeloos de afwijkingen opstapelen.

Van kankercel naar tumorvermenigvuldiging-kankercellen

Het ongecontroleerde voortwoekeren van kankercellen zal uitmonden in de vorming van een kwaadaardige tumor.

 • Zodra de tumor 1 à 2 millimeter groot is, starten de kankercellen de angiogenese, d.w.z. de vorming van nieuwe bloedvaten die de tumor doorbloeden en voeden. Zonder die bloedtoevoer zou de tumor zich niet verder kunnen ontwikkelen.
 • De kankercellen dringen door in de aangrenzende gezonde weefsels (invasie) en ontsnappen aan hun oorspronkelijke locatie om in andere organen secundaire tumoren (uitzaaiingen of metastasen) te ontwikkelen. 
 • Kankercellen "misleiden" de cellen rondom hen en gebruiken ze in hun voordeel. Een kwaadaardige tumor wordt altijd gevormd door een samenklontering, een "cluster" van kankercellen en normale cellen die onderling samenwerken.

 

Opeenvolgende stappen in de ontwikkeling van een kankertumor-naar-normal-weefsel

Bij uitblijven van behandeling zullen de meeste zogenaamd "solide" (kanker)tumoren altijd volgens dezelfde stappen evolueren. De snelheid hiervan is echter zeer variabel en afhankelijk van de eigen modaliteiten van elk type kanker:

 • Stap 1: de ziekte begint met een prekankerletsel dat cellen in volle transformatie bevat.
  Prekankerletsels leiden niet noodzakelijk allemaal tot kankers.
 • Stap 2: een kankercel duikt op en begint zich te vermenigvuldigen. In een eerste fase blijft de kleine tumor gelokaliseerd in het oorspronkelijke weefsel.
 • Stap 3: de kwaadaardige tumor groeit en begint binnen te dringen in de aangrenzende weefsels. Er verschijnen metastasen (uitzaaiingen). Deze richten zich vaak eerst op de lymfeklieren. Daarna breiden de uitzaaiingen zich uit naar andere organen. Ze worden dan verantwoordelijk voor de meeste overlijdens door kanker.

De uitbreiding van de kanker

Er zijn verschillende stadia (uitbreidingsniveaus) voor een kanker.

 •  Stadium 1: het gaat om één kleine tumor.
 •  Stadium 2: de tumor wordt groter.
 •  Stadium 3: de tumor dringt door in de lymfeklieren of de aangrenzende weefsels.
 •  Stadium 4: aanwezigheid van uitzaaiingen in andere organen op afstand van de oorspronkelijke tumor.

Getuigenissen

Patricia vertelt ons over hoe zij borstkanker beleefd heeft, wat haar heeft geholpen om deze beproeving te doorstaan en hoe de ziekte haar kijk op het leven heeft veranderd.Lees verder