Metastase of Uitzaaiing

Wat is een metastase?kwaadaardige-tumor

Een kanker begint met de ontwikkeling van kankercellen. Deze cellen vermenigvuldigen zich en vormen een tumor. Hoe meer de cellen zich vermenigvuldigen, hoe groter de tumor wordt. Hij kan dan kankercellen laten ontsnappen, en deze zullen dan aangrenzende organen of andere plekken in het organisme gaan koloniseren. Deze "secundaire" kankers noemen we metastasen of uitzaaiingen.

 

 

 

We onderscheiden meerdere types ontwikkeling of uitbreiding.

kankercellen-van-bloedbaan-naar-weefsels

  •  Lokale uitbreiding: de kanker blijft beperkt tot het orgaan waarin hij is opgedoken, zonder enige uitzaaiing.
  •  Regionale uitbreiding: kankercellen hebben de oorspronkelijke tumor verlaten om lymfeklieren te koloniseren.
  •  Metastatische uitbreiding: kankercellen hebben zich geïnstalleerd in andere organen (lever, bot, long, hersenen,...). Deze kolonies van kankercellen op afstand van de oorspronkelijke tumor noemen we "metastasen" of uitzaaiingen.

Het startpunt van de kanker telt

Een kanker blijft altijd gedetermineerd door zijn vertrekpunt. Een prostaatkanker die metastasen naar het bot heeft gestuurd, blijft dus toch nog een prostaatkanker. Hij transformeert niet tot een botkanker. Een "echte" botkanker is een heel andere kankertumor: zijn vertrekpunt is gesitueerd in de botcellen.

primaire-en-secondaire-kanker

zones-uitzaaiingen

Getuigenissen

Stichting tegen Kanker biedt Rekanto aan, een bewegingsprogramma om de vermoeidheid te overwinnen. Michel en Bernadette delen met ons hun ervaring van nordic walking en yoga.Lees verder