Metastase of Uitzaaiing

Wat is een metastase?kwaadaardige-tumor

Een kanker begint met de ontwikkeling van kankercellen. Deze cellen vermenigvuldigen zich en vormen een tumor. Hoe meer de cellen zich vermenigvuldigen, hoe groter de tumor wordt. Hij kan dan kankercellen laten ontsnappen, en deze zullen dan aangrenzende organen of andere plekken in het organisme gaan koloniseren. Deze "secundaire" kankers noemen we metastasen of uitzaaiingen.

 

 

 

We onderscheiden meerdere types ontwikkeling of uitbreiding.

kankercellen-van-bloedbaan-naar-weefsels

  •  Lokale uitbreiding: de kanker blijft beperkt tot het orgaan waarin hij is opgedoken, zonder enige uitzaaiing.
  •  Regionale uitbreiding: kankercellen hebben de oorspronkelijke tumor verlaten om lymfeklieren te koloniseren.
  •  Metastatische uitbreiding: kankercellen hebben zich geïnstalleerd in andere organen (lever, bot, long, hersenen,...). Deze kolonies van kankercellen op afstand van de oorspronkelijke tumor noemen we "metastasen" of uitzaaiingen.

Het startpunt van de kanker telt

Een kanker blijft altijd gedetermineerd door zijn vertrekpunt. Een prostaatkanker die metastasen naar het bot heeft gestuurd, blijft dus toch nog een prostaatkanker. Hij transformeert niet tot een botkanker. Een "echte" botkanker is een heel andere kankertumor: zijn vertrekpunt is gesitueerd in de botcellen.

primaire-en-secondaire-kanker

zones-uitzaaiingen

Getuigenissen

“Toen mijn vrouw onlangs te horen kreeg dat ze borstkanker heeft, kwam de ziekte opeens wel heel dichtbij… Nochtans steunen we de Stichting al jaren, omdat we het belangrijk vinden een steentje bij te dragen en omdat de Stichting op een ethisch verantwoorde manier fondsen werft. Ik was dan ook meteen gewonnen voor het concept ‘Vriend van de Stichting’. Als je als Stichting weet waarop je kan rekenen, kun je beter plannen en nog meer vooruitgang helpen boeken. Het gaat maar om een klein bedrag, maar alle beetjes helpen.”Lees verder