Warme dranken en slokdarmkanker

Dranken frequent te warm drinken, verhoogt waarschijnlijk het risico op slokdarmkanker.

De belangrijkste oorzaken van slokdarmkanker zijn tabak, alcohol en overgewicht.

Maar koffie, of andere dranken zoals thee, te warm of heet drinken zou mogelijk ook het risico kunnen verhogen, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat zou het geval zijn vanaf meer dan 65°C. Nu is dat voor de meesten onder ons gelukkig ongeveer de temperatuur waarbij je koffie liever niet in je mond houdt omdat het te warm is. Maar meten is weten, dus te checken met een thermometer voor wie op zeker wil spelen.

Het zelf-reparerend vermogen van cellen wordt door de herhaalde ’verbranding’ zwaar op de proef gesteld en uiteindelijk buiten werking gesteld. Kanker kan dan het gevolg zijn.

 

Lees meer over gezonde voeding en kanker >>

 

Referenties

  • Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds; Aanbevelingen ter preventie van kanker; Amsterdam, Nederland, 2008.

  • World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research; Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer, a Global Perspective; Washington D.C. AICR, 2007.

 

Getuigenissen

In 2011 werd er bij Johan kanker vastgesteld en al snel wist hij: “Ik wil mijn steentje bijdragen.” Johan wilde geld inzamelen voor kankeronderzoek, omdat wetenschappelijke vooruitgang op termijn het verschil maakt. Een kleine zoektocht bracht hem bij Stichting tegen Kanker. “Toch de organisatie die zich het meest inzet en de grootste som geld inzamelt.” Vandaag is Johan vrijwilliger voor de Stichting en behalve organisator van Cyclo4Cancer ook voorzitter van Levensloop Kortrijk.Lees verder