Wat is kanker?

De term 'kanker' verwijst naar een groep ziektes waarin abnormale cellen zich op een chaotische manier delen en verspreiden.

Wat veroorzaakt kanker?

Kanker ontstaat wanneer het erfelijke materiaal van de cel (DNA) wordt beschadigd zonder te worden hersteld. Onvermijdbare risicofactoren van dergelijke schade zijn het ouder worden, celdeling en erfelijkheid. Vermijdbare risicofactoren zijn bijvoorbeeld tabaksgebruik, overgewicht, sedentarisme, UV-stralen, alcohol, milieuverontreiniging en hormonen.

Hoe begint kanker?

Wanneer genoeg beschadigingen zich hebben opgehoopt in één cel is de eerste kankercel ontstaan. Meestal zitten er vele jaren tussen de blootstelling aan vermijdbare factoren en het ontstaan van die eerste kankercel. Die eerste kankercel gaat zich op een chaotische manier delen. In het orgaan waar die cel in ontstaan, zal daardoor stukje bij beetje een kwaadaardige tumor ontstaan (massa van kankercellen).

Hoe verspreidt kanker zich?

De tumor wordt groter en dringt het omliggende weefsel steeds verder binnen. Kankercellen kunnen zich via bloed of lymfe ook naar organen elders in het lichaam verspreiden. Daar vormen ze nieuwe kwaadaardige tumoren. Dergelijke  uitzaaiingen worden “metastasen” genoemd. Het kankertype van die metastasen wordt echter altijd bepaald door de oorspronkelijk kanker, ongeacht de plaats waar hij zit. Prostaatkanker die naar de botten is uitgezaaid, wordt bijvoorbeeld geen botkanker maar blijft prostaatkanker.

Disseminatie in bloedsomsloop

Kanker: een grote verscheidenheid

Elk type van kanker heeft zijn eigen kenmerken. Borstkanker is bijvoorbeeld een heel andere ziekte dan longkanker. Ze ontwikkelen zich aan een ander tempo en vragen om verschillende behandelingen. In één orgaan kunnen zelfs verschillende types van kanker opduiken. Zo bestaan er verschillende vormen van borst- of longkanker. De behandeling moet dus altijd zijn afgestemd op de specifieke  kenmerken van elke kanker, ongeacht het orgaan dat dan is aangetast.  Borstkanker die door uitzaaiingen naar de lever is uitgebreid, blijft borstkanker en moet dan ook als borstkanker worden behandeld.

Niet alle tumoren wijzen op kanker

Een tumor is een massa cellen die al dan niet kankerachtig kunnen zijn. We spreken over kwaadaardige (kanker) of goedaardige (geen kanker) cellen. Die laatste kunnen een bepaald volume aannemen en druk uitoefenen op organen of gezond weefsel. Maar in tegenstelling tot kwaadaardige tumoren zullen ze die niet binnendringen en zich niet uitbreiden.

Een duidelijke kijk op kanker van prof. Filip Lardon, ism Stichting tegen Kanker, is een mooi geïllustreerd en toegankelijk geschreven boek voor iedereen die meer wil weten over kanker. Stap voor stap lees je wat kanker precies is, hoe vaak de ziekte voorkomt, hoe en waarom ze in het lichaam ontstaat en hoe een tumor groeit en welke gevolgen dat heeft. Je kan het boek hier bestellen.

Laatst aangepast op: 9/11/2016

Getuigenissen

Patricia vertelt ons over hoe zij borstkanker beleefd heeft, wat haar heeft geholpen om deze beproeving te doorstaan en hoe de ziekte haar kijk op het leven heeft veranderd.Lees verder