Baarmoederkanker

Twee types baarmoederkanker

Er bestaan twee grote types baarmoederkanker

Endometriumkanker 

De baarmoeder bestaat hoofdzakelijk uit spieren. De binnenkant van de baarmoeder is bekleed met het endometrium, een klierrijk weefsel. Onder invloed van de hormonen verdikt het endometrium elke maand tijdens de eerste helft van de menstruele cyclus. Als de eicel niet werd bevrucht, wordt een deel van het endometrium tijdens de menstruatie afgevoerd.

Kankers die ontstaat in het slijmvlies  dat de baarmoeder bekleedt, heet baarmoederslijmvlieskanker of endometriumkanker.

Kankers die ontstaat in de spierlagen van de baarmoeder draagt de naam baarmoedersarcoom. Deze eerder zeldzame kanker evolueert niet op dezelfde manier als endometriumkanker en vraagt dan ook om een andere behandeling.

Baarmoederhalskanker 

Baarmoederhalskanker ontstaat in de cellen die de bekleding vormen van het onderste en rechte deel van de baarmoeder (de cervix), dat de baarmoeder met de vagina verbindt. Baarmoederhalskanker is het gevolg van een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), veroorzaakt door humane papillomavirussen (HPV in het Engels).

Baarmoederhalskanker verschilt van endometriumkanker en wordt omschreven in een apart hoofdstuk: baarmoederhalskanker.

Hoe vaak komt endometriumkanker voor? 

Endometriumkanker is de op drie na meest voorkomende kanker bij vrouwen (na borstkanker, dikkedarmkanker en longkanker). 
Hij komt vooral voor bij :
 
  • oudere vrouwen (na de menopauze)
     vrouwen met overgewicht
  •  vrouwen die nooit een kind hebben gekregen
Toch wordt endometriumkanker steeds vaker vastgesteld bij jonge vrouwen die geen enkele van deze risicofactoren vertonen.
 

Endometriumkanker: uitzaaiingen

Endometriumkanker verbreidt zich via verschillende wegen.

Directe uitzaaiing naar de omliggende structuren

Dit is de meest voorkomende uitzaaiingsweg van endometriumkanker. Kunnen rechtstreeks worden aangetast:

  • de baarmoederhals
  • de aanhangsels (eierstok en eileiders) 
  • de parametria (vliezen doorkruist door de urineleider en de baarmoedervaten) 
  • de vagina
  • de buikvliesholte (via de opening van de eileiders)

Uitzaaiing via het lymfevocht

Het lymfevocht is verantwoordelijk voor de uitzaaiing van endometriumkanker naar de lymfeklieren.

Uitzaaiing via de bloedvaten

Die uitzaaiing is heel zeldzaam in een vroeg stadium van de ziekte. Als het toch gebeurt, is ze voornamelijk verantwoordelijk voor uitzaaiingen naar de longen, maar soms ook de lever, de hersenen of de botten.

Publicaties: Baarmoederkanker en Baarmoederhalskanker

Algemeen: wat is de baarmoeder? 

De baarmoeder is het vrouwelijk orgaan waarin de baby groeit tijdens de zwangerschap. Die anatomische structuur is actief van de puberteit tot de menopauze. 

Als de vrouw niet zwanger is, is de baarmoeder nogal klein. Ze meet ongeveer 10 cm en ligt in het kleine bekken, tussen de blaas en het rectum (endeldarm). 

Het grootste deel, het corpus of lichaam van de baarmoeder, loopt uit in twee eileidersRonde en brede  ligamenten houden ze op haar plaats door ze te verbinden met het sacrum (vandaar hun naam 'uterosacrale ligamenten'). 

Het onderste deel van de baarmoeder, de baarmoederhals, komt uit in de vagina.

De spierwand van de baarmoeder omringt een holte (de baarmoederholte) die is bekleed met een slijmvlies dat we het endometrium noemen. 

Het endometrium verandert regelmatig onder invloed van de hormonen die de eierstokken aanmaken. Zijn bovenste laag scheurt af op het moment van de menstruatie. De cellen van het slijmvlies worden dan ook afgevoerd in een bloedstroom.

 

Website gehost doorPriorweb