Colorectale of dikkedarmkanker

Dikkedarmkankers

In België tekent men jaarlijks meer dan 6 500 nieuwe gevallen van dikkedarmkanker op. Deze ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Toch is het de op één na meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de op twee na meest voorkomende vorm bij mannen (na prostaatkanker en longkanker).

Mensen jonger dan 40 krijgen zelden dikkedarmkanker. De frequentie neemt snel toe na de leeftijd van 50. Meer dan de helft van de dikkedarmkankers doen zich voor in het laatste deel (de S-vormige darm en vooral de endeldarm).

Dikkedarmkanker ontwikkelt zich vrijwel altijd vanuit een uitwas (een goedaardige poliep) van het slijmvlies. In de loop van zijn ontwikkeling dringt hij binnen in de diepste lagen van de darmwand.

Wanneer kankercellen voldoende diep zijn doorgedrongen om de bloed- en lymfevaten te bereiken, kunnen ze ontsnappen en klieren en andere organen koloniseren (de lever, soms de longen of de beenderen). De ontwikkelingsgraad van een dikkedarmkanker hangt af van de lagen in de darmwand die het gezwel bereikt heeft en de aan- of afwezigheid van uitzaaiingen (in klieren of andere delen van het lichaam).

Er bestaan twee classificaties om het stadium van de ziekte te omschrijven: “Dukes” en “TNM”. Als uw huisarts deze termen gebruikt om over kanker te spreken, vraag dan wat ze betekenen in uw specifiek geval.

Algemeen: wat is de dikke darm?

Ons spijsverteringskanaal bestaat uit een reeks organen. Wanneer we voeding inslikken, gaat die via de slokdarm, de maag en de dunne darm naar de dikke darm. Die laatste bestaat op zijn beurt uit:

  • de opstijgende karteldarm (of colon ascendens, die de dunne darm meteen volgt, en waar vooraan de appendix zit) 
  • het colon transversum
  • de afdalende karteldarm (colon descendens)
  • het sigmoïde colon
  • het rectum (endeldarm die eindigt in de anus) 

Alles samen is de dikke darm ongeveer 1,5 meter lang. Hij ligt in de buikholte (of gewoon 'de buik').

De wand van de dikke darm

Die wand bestaat uit verschillende concentrische lagen. Van binnen naar buiten toe zien we:

  • de slijmvlieslaag 
  • de spierlaag 
  • de sereuze laag, gevormd door het buikvlies (een glad en glanzend vlies)

De rol van de dikke darm

De dikke darm concentreert de voedselresten door hun water en minerale zouten door zijn wand heen op te nemen. Hij bevat talloze bacteriën (de darmflora) die de aan de vertering ontsnapte stoffen afbreken.  

De darminhoud, bestaande uit niet-opneembare voedselresten (de voedingsvezels), bacteriën, dode cellen van het darmslijmvlies, wat water en slijm, wordt vervolgens door de anus afgevoerd in de vorm van stoelgang.

Website gehost doorPriorweb