Erfelijk of sporadisch?

Genetische mutaties zijn niet allemaal erfelijk

Het is belangrijk te begrijpen dat een genetische mutatie niet automatisch tot een kanker leidt, maar dat ze het risico tot ontwikkeling ervan sterk kan verhogen. De meeste kankers worden veroorzaakt door opeenvolgende veranderingen op het niveau van de genen van een cel. Deze genetische mutaties kunnen erfelijk zijn of sporadisch (onregelmatig voorkomend).

Erfelijke mutaties

Deze zijn aanwezig in de voortplantingscellen van een ouder (mannelijke zaadcel of vrouwelijke eicel) en worden dus overgedragen op het kind. Deze mutaties zijn terug te vinden in alle cellen van het kind en kunnen zich van generatie tot generatie voortplanten. Lees meer over erfelijkheid en kanker door hier te klikken.

Sporadische mutaties

Deze mutaties treden op in een cel van een bepaald orgaan. Ze worden uitsluitend overgedragen naar cellen die zelf uit deze aangetaste oorspronkelijke cel ontstaan, en niet naar alle andere cellen. Deze mutaties kunnen zich dus niet voortplanten van generatie tot generatie. Zij vormen de grote meerderheid van de gevallen.

Twitter

@Samen_tg_Kanker

Hoe blootstelling aan fijn stof in steden beperken? Filmpje Ir. Elke Trimpeneers (@SMOG_BE): kanker.be/omgevingsfacto… twitter.com/demorgen/statu…

@Samen_tg_Kanker

Roken = belangrijkste bron v binnenluchtvervuiling. 5 tips vr gezondere binnenlucht: kanker.be/luchtvervuilin… #wierook http://t.co/ypn31Db0hz

Website gehost doorPriorweb