Tips om kanker te voorkomen

Het huidige wetenschappelijke onderzoek leert ons veel over kanker en over de factoren die kanker in de hand werken. Van geen enkele vorm van kanker zijn álle risicofactoren bekend. Wel kunnen we door de groeiende kennis ongeveer 1/3 van de nieuwe kankergevallen voorkomen. 

Aantoonbare risicofactoren

Bij zowat 5% van de patiënten met kanker ligt erfelijkheid aan de basis van de ziekte. Dit betekent dat er nog vele andere factoren zijn die de kans op kanker vergroten:

Deze factoren houden vooral verband met onze levensstijl. 

Leef gezond

Er een gezonde levensstijl op nahouden is geen absolute garantie om kanker te voorkomen, maar verhoogt wel onze kansen op een lang en gezond leven.

De toegenomen levensverwachting doet immers het belang van preventie toenemen: omdat we ons lichaam veel langer nodig zullen hebben, moeten we het alles geven wat het nodig heeft. En dat hebben we wel in eigen handen!

Iedereen kan kanker krijgen. Maar wie gezond leeft, loopt veel minder risico. We zouden ongeveer 1/3 van de nieuwe kankergevallen kunnen voorkomen door een zestal leefregels te volgen:

Lees meer over de risicofactoren

Kanker heeft bijna altijd meerdere oorzaken. Heel wat elementen (leefstijl, omgevingsfactoren...) zijn van invloed op de kans om de ziekte te ontwikkelen of net te voorkomen. Sommige hebben meer impact dan andere.

Getuigenissen

Fried Ringoot, één van de meest positieve mensen die we kennen, deelt in deze videogetuigenis hoe hij en zijn vrouw Anny kanker hebben ervaren, waar hij kracht uit putte om door te zetten en hoe de ziekte zijn leven veranderde.Lees verder