Longkanker

Gemakkelijkheidshalve spreken we van 'longkanker', in het enkelvoud. Maar er zijn verschillende types longkanker, zodat we het eigenlijk beter over het meervoud 'longkankers' hebben. Zelfs gelijkaardige ziektebeelden hebben specifieke kenmerken van persoon tot persoon. 

Longkanker

Longkanker of bronchuskanker ontwikkelt zich meestal uit de cellen van de longpijpwand. Om te verduidelijken dat het startpunt van de tumor wel degelijk in dit orgaan zit, heeft men het soms over 'primaire longkanker'. 

Er bestaan verschillende vormen van longkanker. Afhankelijk van hoe de kankercellen eruitzien, heeft men het over kanker:

  • 'kleincellige longkanker', ook 'haverkorrels' genoemd (20 tot 25 procent van de gevallen)
  • of 'niet-kleinceliige longkanker' (75 tot 80 procent van de gevallen)

In die laatste vorm onderscheiden we verschillende afzonderlijke categorieën. 

Het type van longkanker bepaalt de keuze van de behandeling(en), net als de graad van uitbreiding van de ziekte. 

In de longen kunnen ook uitzaaiingen zitten van een kanker ergens anders in het lichaam (bijvoorbeeld borstkanker die de long is binnengedrongen). In dat geval is dit geen echte longkanker en worden de behandelingen afgestemd op de oorspronkelijke kanker.

Hoe vaak komt longkanker voor?

In België noteren we elk jaar meer dan 7 100 nieuwe gevallen van longkanker.

Het is de op één na meest voorkomende kanker bij mannen en de op twee na meest voorkomende bij vrouwen. Maar terwijl we bij mannen een stabilisering van het aantal nieuwe gevallen zien, merken we een duidelijke toename bij vrouwen

Publicatie: Longkanker

De longen

De longen zijn de belangrijkste organen van het ademhalingssysteem. Ze hebben een dubbele functie:

  • ons lichaam voorzien van zuurstof
  • de koolstofdioxide afvoeren

De longen zitten in de borstkas, aan weerskanten van het hart. Elke long wordt omringd door een vlies dat we het borstvlies noemen. Tussen hen in bakenen ze de borstkaszone of het mediastinum af.

De rechterlong is onderverdeeld in drie lobben (delen). De linkerlong heeft er maar twee.

De lucht die we inademen, wordt naar de longen gevoerd via de neusgaten, de luchtpijp en de longpijpen. Die longpijpen hebben veel vertakkingen en vormen zo longpijptakjes die uitmonden in de longblaasjes.  De longen hebben er zo enkele miljoenen. Elk longblaasje is een minuscuul zakje bekleed met heel kleine bloedvaatjes. Het is hier dat het bloed de kooldioxide afvoert en zich herlaadt met zuurstof die vervolgens naar al onze cellen wordt gevoerd. De longen vervullen dus een levensbelangrijke taak voor het hele lichaam. 

Website gehost doorPriorweb