Psychologische steun bij kanker

Psychologische steun bij kanker

1. Emotionele steun bij de Stichting

Stichting tegen Kanker biedt psychologische begeleiding van korte duur (max. 6 sessies) per telefoon aan. Zowel patiënten als naasten kunnen hiervan gebruik maken. 

De psychologen die met de Stichting samenwerken zijn gespecialiseerd in de kankerproblematiek.

Doelgroep

  • Patiënten (volwassenen en kinderen) die hun behandeling in het ziekenhuis afgerond hebben.
  • Patiënten in ambulatoire behandeling (hormoontherapie, chemo)
  • Naasten in de 1ste graad van verwantschap (nl. partner, ouders, zoon/dochter, broers/zussen).

Patiënten kunnen deze vraag indienen binnen maximum 5 jaar na de datum van de diagnose. Bij recidief telt de datum van het vaststellen van het recidief. 

Naasten kunnen de steun aanvragen tot twee jaar na de aankondiging van de diagnose. Bij rouw is begeleiding mogelijk tot twee jaar na het overlijden van de patiënt. 

Hoe een aanvraag indienen?

Bel gratis naar Kankerinfo op het nummer 0800 15 802.

2. Waar kan ik een psycholoog gespecialiseerd in de kankerproblematiek vinden ?

Raadpleeg ons overzicht van psychologen.

3. Praatgroepen

Soms willen mensen die met kanker te maken krijgen, anderen ontmoeten die hetzelfde meemaakten. De eigen zorgen en ervaringen kunnen delen: ook dat kan nuttig blijken te zijn, maar wat voor de ene goed is, is niet altijd aangewezen voor een ander.

Laatst aangepast op: 15/11/2017

Getuigenissen

“Ik wou na mijn pensioen nog iets doen. Ik wou me nuttig voelen, bezig zijn met andere mensen en hen mijn tijd geven. Aangezien ik al opleidingen had gevolgd in massage- en psychofysieke therapie, was ik onmiddellijk geïnteresseerd in het werk als schoonheidsconsulente. Ik besloot om de lessen te volgen en vrijwilliger te worden voor Stichting tegen Kanker. Je moet natuurlijk graag en regelmatig naar het ziekenhuis gaan en voeling hebben met communiceren via aanrakingen. Ik heb me ook over mijn angsten voor deze ziekte moeten heen zetten.”Lees verder