Prostaatkanker

Prostaatkanker

Bij prostaatkanker (ook wel adenocarcinoom genoemd, een algemene term voor kliertumoren) delen abnormale cellen zich heel chaotisch en dringen ze eerst de prostaat binnen, en daarna de organen die er rechtstreeks mee in contact staan (zaadblaasjes, blaas, rectum).

Kankercellen kunnen ook ontsnappen via de bloed- of lymfevaten. Ze palmen dan andere delen van het lichaam in en vormen er secundaire tumoren die we uitzaaiingen noemen.

Prostaatadenoom vs. prostaatkanker

Bij de meeste mannen neemt het volume van de prostaat toe met het ouder worden, en dan vooral na hun 50e. Men noemt die ziekte 'prostaatadenoom' (of ook goedaardige prostaathypertrofie). Dit fenomeen heeft waarschijnlijk met hormonale veranderingen te maken. In sommige gevallen maakt dit het plassen heel moeilijk omdat de prostaat de urinewegen samendrukt.  

Maar dit is geen prostaatkanker. Bovendien maakt een prostaatadenoom je niet vatbaarder voor een latere prostaatkanker. Toch beschermt de operatie aan een prostaatadenoom je ook niet tegen een eventuele latere prostaatkanker. De chirurg verwijdert immers enkel het middelste deel van de prostaat en laat de randen zitten. Maar die kunnen later wel het vertrekpunt van een kankertumor worden.

Hoe vaak komt prostaatkanker voor?

In België werden er 8.810 nieuwe gevallen van prostaatkanker opgetekend in 2008.

Ongeveer drie vierde van de patiënten is ouder dan 65 jaar. Het is momenteel de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen.

De prostaat

De prostaat is een klier van de mannelijke geslachtsorganen. Hij zit onder de blaas en voor het rectum en heeft normaal de grootte en vorm van een kastanje. Hij bestaat uit klierweefsel dat wordt omringd door een fibromusculaire laag. 

De prostaat maakt een vloeistof aan (prostaatvloeistof) die vervolgens in het sperma terechtkomt. De ontwikkeling en de werking van de prostaat worden beïnvloed door de mannelijke hormonen (testosteron), die in de testikels worden aangemaakt. Die hormonen regelen de groei van de prostaat en de vorming van de  prostaatvloeistof.

Website gehost doorPriorweb