Gevulde groene koolbladeren met rijst

Gevulde groene koolbladeren met rijst

Dit winterse gerecht combineert de zachte smaak van groene kool met een hartige vulling op basis van gevogelte, geserveerd met volkorenrijst. Het is bijzonder geschikt voor mensen met kanker dankzij de hoge voedingswaarde, vezels en licht verteerbare ingrediënten.
Hoofdgerecht
Hoofdgerecht
Feestelijk recept
Feestelijk recept
Winter
Winter

Ingrediënten

  • 1 groene kool (+-750 g)
  • 400 g kip- of kalkoengehakt OF quorngehakt
  • 1 ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 beschuiten
  • 50 g rozijnen
  • 1 ei
  • 2 dl ontvette gevogeltebouillon
  • 2 dl halfvolle melk
  • 2 el tomatenpuree
  • 4 el (zonnebloem)olie of 100 % plantaardige margarine
  • peper, zout
  • bindmiddel

Voorbereiding

Haal de bladeren los, was ze en kook ze in gezouten water tot ze zacht zijn. Laat uitlekken en afkoelen.
Snipper de ui en knoflook fijn. Verkruimel de beschuiten. Meng het gehakt met ui, knoflook, beschuit, rozijnen, ei, peper en zout.
Leg een portie vulling in het midden van elk koolblad. Rol op en zet vast met een tandenstoker.
Bak de koolrolletjes goudbruin in een pan met wat vetstof. Haal ze uit de pan. Voeg de bouillon en tomatenpuree toe aan het bakvocht en laat even sudderen. Leg de rolletjes terug in de pan, dek af en laat 30 minuten zachtjes garen.
Haal de rolletjes uit de pan. Voeg de melk toe aan de saus, breng aan de kook, bind met sausbinder en breng op smaak. Giet de saus over de koolrolletjes.
Serveer met volkorenrijst voor een volwaardige, verwarmende maaltijd.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Zin in nog een verwarmend gerecht? Probeer dan zeker de lasagne van wintergroenten en quinoa – voedzaam, zacht en perfect voor koude dagen.

Meer inspiratie