Oost-Vlaamse tomatensoep

Oost-Vlaamse tomatensoep

Deze Vlaamse tomatensoep is een voedzaam en verwarmend gerecht. Ze combineert seizoensgroenten met de zachte smaak van tomaten, op smaak gebracht met een bouquet garni. Ideaal voor mensen die een kankerbehandeling ondergaan.
Voorgerecht
Voorgerecht
Feestelijk recept
Feestelijk recept
Herfst
Herfst

Ingrediënten

  • 1 l vetarme bouillon (rund of groenten)
  • 300 g aardappelen
  • 300 g soepgroenten (wortel, selder)
  • 4 tomaten
  • 1 ui
  • 1 el tomatenpuree
  • 20 g olie of 100 % plantaardige vetstof
  • Kruidentuiltje, peper, zout

Voorbereiding

Om het Oost-Vlaamse tomatensoep te beginnen, was de aardappelen, wortels, selderij en tomaten grondig. Snijd ze in middelgrote stukken.
Snipper de ui en fruit deze in de olie op een laag vuur tot hij glazig is.
Voeg de aardappelen en andere groenten toe. Laat enkele minuten sudderen om de smaken vrij te laten komen.
Giet de warme bouillon erbij. Voeg het bouquet garni, zout, peper en tomatenpuree toe. Dek af en laat 20 minuten koken.
Verwijder het bouquet garni. Mix de soep tot een gladde massa. Laat nog enkele minuten doorkoken.
Serveer warm met een sneetje volkorenbrood of toast.

Dit Oost-Vlaamse tomatensoep is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Probeer ook eens deze zuiderse vissoep, rijk aan lycopeen en perfect om af te wisselen met gezonde smaken.

Meer inspiratie