Voeding en kanker

Wetenschappelijk onderzoek leert ons steeds meer over het verband tussen voeding en kanker. Onderzoek wijst uit dat er een verband bestaat tussen voeding en dikkedarmkanker, borstkanker, slokdarmkanker en mondkanker. Maar deze verbanden zijn complex en tal van hypothesen moeten nog bevestigd worden.

In voeding zitten namelijk stoffen die het risico op kanker, behalve positief, ook negatief kunnen beïnvloeden.

Voeding is slechts één factor

Het ligt voor de hand om te denken dat enkel en alleen de kankerverwekkende stoffen in de voeding verantwoordelijk zijn voor de vorming van kanker. Dit klopt slechts ten dele. Ze verklaren de relatie tussen voeding en kanker niet volledig. Ook stoffen die kanker kunnen helpen voorkomen of die kankerverwekkende bestanddelen neutraliseren, spelen een rol. Kanker is bovendien het resultaat van verschillende wijzigingen op cellulair niveau. Sommige daarvan zijn gelinkt aan onze levenswijze, andere zijn erfelijk bepaald.

Voeding is anders gezegd slechts één van de bepalende factoren bij het ontstaan van kanker. Een team eminente wetenschappers kwam intussen wel tot de conclusie lichaamsgewicht, fysieke activiteit en voeding het risico kunnen beïnvloeden voor ongeveer 30% van alle kankers. Het totale sterftecijfer aan kanker, waarin voeding een rol speelt, schommelt tussen 10 en 70 %, wat niet verwonderlijk is als je weet dat niet alleen de voeding het risico op kanker bepaalt.

Goed of slecht voedingspatroon

Wetenschappelijk gezien zijn er momenteel voldoende aanwijzingen dat een gezond gewicht, de consumptie van 5 porties fruit en groente per dag (in totaal 500 g), en voldoende volkorenproducten in je voeding het risico op bepaalde kankertypes helpen verminderen.

Voor voeding geldt: er bestaan geen goede of slechte voedingsproducten, wel een goed of slecht voedingspatroon. 

Toch ligt in de kankerpreventie ook meer en meer de nadruk op het ‘genieten van eten’. Het is belangrijk om je gezonde voeding zorgvuldig uit te kiezen en te plannen. En neem ook best voldoende tijd om aan tafel te genieten van je maal-‘tijd’.

Doe de test

Over de invloed van diverse soorten voeding op het ontstaan van kanker is al veel bekend. Wil je weten of je gezond eet, doe dan nu de test via www.mijndriehoek.be.

Risico's van voeding

Twitter

@Samen_tg_Kanker

RT @EuropeanCancer: #ECC2015 Want to view the webcasts from Congress? Login to europeancancercongress.org and click on Webcasts tab. http://t.c…

@Samen_tg_Kanker

Maakt cola bepaalde kankerbehandelingen effectiever? kanker.be/nieuws/maakt-c… #CommentaarvdStichting http://t.co/8YcOfSK0SR

Website gehost doorPriorweb