Gember

Ben je op zoek naar concrete informatie over het gebruik van voedingssupplementen (vitamines, kruiden, planten …) tijdens een kankerbehandeling? Deze wegwijzer biedt een overzicht van 20 vaak gebruikte supplementen, hun toepassingen én de voor- en nadelen van hun gebruik.

Voor je voedingssupplementen inschakelt, raden we je aan onze belangrijke informatie over het gebruik ervan aandachtig te lezen. De overzichtstabel achter deze link toont ook hoe voedingssupplementen soms vriend én vijand kunnen zijn.

Hoe gebruik je de applicatie?

Zoeken op voedingssupplement:

 • Maak je keuze in het rolmenu ‘Kies een supplement‘.
 • Je krijgt als resultaat de volledige informatieve fiche voor jouw keuze onder het rolmenu.

Zoeken op behandeling:

 • Maak je keuze in het rolmenu ‘Kies een behandeling’.
 • Onder het rolmenu krijg je als resultaat alle supplementen uit onze lijst die een invloed - positief of negatief - kunnen hebben op de gekozen behandeling.
 • Voor elk supplement kan je de volledige informatieve fiche aanklikken.

Kies een supplement

Kies een behandeling

Gember (Zingiber officinale) is een van oorsprong Aziatische plant, waarvan de wortel als kruid wordt gebruikt in de keuken. Er kan thee van gezet worden. Er bestaan ook gembersnoepjes en andere gemberproducten, maar die bevatten niet allemaal echte gember (1). Gember wordt gebruikt bij de behandeling van misselijkheid en braken, als ontstekingsremmer, bij verkoudheid en om de vertering te bevorderen (2).

Toepassingen bij kankerbehandeling: 

Kankerpatiënten nemen gember soms om misselijkheid en braken tegen te gaan. Gember zou misselijkheid en braken na een chirurgische ingreep soms, maar niet altijd kunnen verminderen (3,4).

Dat geldt niet altijd bij misselijkheid en braken in het geval van chemotherapie, aangezien gember vooral op de maag werkt (5). Bij chemotherapie worden misselijkheid en braken echter vooral opgewekt via het centraal zenuwstelsel, waarop gember minder effect heeft (2). Sommige studies vermeldden wel een verminderde misselijkheid na chemotherapie in combinatie met klassieke medicatie (6).

Een recente studie, bij vrouwen met vergevorderde borstkanker, toonde aan dat gember (1,5g/d) in combinatie met klassieke medicatie, misselijkheid en braken zou kunnen verlichten tussen 6 en 24u na toediening bij de chemotherapiecombinatie TAC (doxorubicine, cyclophosphamide en docetaxel) (7).

Van gember kon geen antikankeractiviteit worden aangetoond (2).

Mogelijke negatieve effecten bij kankerbehandeling: 

Er zijn geen nadelige effecten van gembergebruik bij kankerbehandeling te vermelden.

Algemene bijwerkingen: 

Bij gebruik van gember, vooral in poedervorm, worden soms brandend maagzuur, maaglast, diarree en verhoogde menstruele bloeding gerapporteerd (4,5).

Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen: 

Gember kan een suikerverlagend (3,8) en bloedverdunnend effect hebben (3). Aan mensen die hier al 'klassieke' medicatie (vooral bij warfarine, fenprocoumon en salicylaten als aspirine)(9) voor nemen, wordt aangeraden het gebruik zeker te melden aan hun arts.

Andere voedingssupplementen kunnen ook een suikerverlagend (aloë vera, betaglucanen, ginkgo biloba, ginseng, knoflook, kurkuma, mariadistel, Q1O en visolie/omega-3 vetzuren) en een bloedverdunnend (druivenpitextract/resveratrol, ginkgo biloba, ginseng, knoflook/quercetine, kurkuma, lijnzaad, mariadistel, visolie/omega-3 vetzuren en vitamine E) effect hebben. Wees dus voorzichtig bij het gebruik en meld dus ook combinatiegebruik zeker aan uw arts.

Stop het gebruik van gember enkele dagen voor een chirurgische ingreep. 1 uur voorafgaand aan de ingreep kan wel het equivalent van 1 g gember ingenomen worden om misselijkheid en braken na de ingreep te verminderen (9).

Mensen met galstenen gebruiken gember beter niet zonder voorafgaand overleg met hun arts (7).

Dosering voor volwassenen: 

Consumptie van gember is over het algemeen veilig, zeker in kleine hoeveelheden. Gemberwortel en -poeder is verkrijgbaar in de supermarkt. Als supplement is gember beschikbaar in verschillende vormen als capsules, extract, tinctuur en olie.

Het is raadzaam een equivalent van maximum 4 g gember per dag, inclusief keukengebruik, niet te overschrijden. Volg in ieder geval altijd de aanwijzingen op de verpakking (4). Bij zwangerschap wordt gember afgeraden (4,8).

Referenties: 
 1. American Institute for Cancer Research. Dietary Options for Cancer Survivors. 2002.
 2. Bloch A. et al. Eating well, Staying well During and After Cancer. American Cancer Society, 2004.
 3. Vandebroek A. Voedingssupplementen. Symposium niet-conventionele kankerbehandelingen, Stichting tegen Kanker, 2011.
 4. www.umm.edu/altmed
 5. http://nccam.nih.gov
 6. Del Fabbro B. et al. Nutrition and the Cancer Patient.  Oxford University Press, 2010.
 7. Panahi Y1 et al. Effect of ginger on acute and delayed chemotherapy-induced nausea and vomiting: a pilot, randomized, open-label clinical trial.Integr Cancer Ther. 2012 Sep;11(3):204-11. Epub 2012 Feb 7.
 8. www.mskcc.org
 9. www.nlm.nih.gov/medlineplus

Meer lezen? Niet gevonden wat je zocht?

Ben je op zoek naar meer gedetailleerde informatie? Vond je het supplement of de informatie die je zocht niet? Mogelijk vind je wat je zoekt wel op een van volgende websites:

Deze toepassing is een realisatie van Stichting tegen Kanker. Ze kwam tot stand onder de supervisie van dr. An Vandebroek, medisch oncologe, ZNA Antwerpen en dr. Fanny Bauvet, medisch oncologe, ziekenhuis Sainte-Anne Saint-Remi Brussel.Ook Antikankerfonds verleende inhoudelijke goedkeuring voor de fiches.

De informatie in de fiches van deze toepassing is louter informatief, enkel voor persoonlijk gebruik en vervangt geen medische consultatie. De fiches mogen op geen enkele manier worden verspreid zonder Stichting tegen Kanker als bron te vermelden.

Getuigenissen

“Mijn verhaal begon enkele dagen na nieuwjaar, wanneer iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar en een goede gezondheid wenst. Ik voel een minuscuul bolletje in mijn borst, te vergelijken met een kleine rijstkorrel. Ik ben in verlof, dus ik ga dezelfde dag naar mijn dokter. Zij voelt niets, maar schrijft me voor alle zekerheid toch een echografie voor.Lees verder