Wat is kanker?

Een verhaal van cellen

Kanker is het ongeremd woekeren van afwijkende cellen. Ons lichaam bestaat uit ongeveer 70.000 miljard cellen.

Die cellen ontstaan, groeien, vervullen hun functie en sterven af om plaats te maken voor andere. Het is een natuurlijk proces dat zich vanzelf voltrekt en dat cruciaal is voor de goede werking van ons lichaam. Er moet natuurlijk een evenwicht zijn tussen het aantal cellen dat afsterft en het aantal nieuwe cellen dat in de plaats komt.

‘Muterende’ cellen

Bij de deling van nieuwe cellen kunnen er foutjes optreden in het genetisch materiaal. Meestal worden die fouten ofwel opgespoord en hersteld, ofwel worden de defecte cellen door ons afweersysteem vernietigd.

Maar soms wordt een deel van deze ‘muterende’ cellen om onverklaarbare redenen niet uitgeschakeld.

Tumoren en metastasen

Als deze afwijkende cellen aan het controlemechanisme ontsnappen en zich ongehinderd vermenigvuldigen, kunnen ze uitgroeien tot een gezwel. Deze kwaadaardige tumor verspreidt zich dan geleidelijk aan in het orgaan of de zone van het lichaam waar hij is ontstaan.

De kankercellen kunnen zich ook via de bloedsomloop of het lymfestelsel verplaatsen en zich in andere lichaamszones nestelen. Dan is er sprake van een metastase of uitzaaiing.
 

©Vivio

Getuigenissen

“Toen mijn vrouw onlangs te horen kreeg dat ze borstkanker heeft, kwam de ziekte opeens wel heel dichtbij… Nochtans steunen we de Stichting al jaren, omdat we het belangrijk vinden een steentje bij te dragen en omdat de Stichting op een ethisch verantwoorde manier fondsen werft. Ik was dan ook meteen gewonnen voor het concept ‘Vriend van de Stichting’. Als je als Stichting weet waarop je kan rekenen, kun je beter plannen en nog meer vooruitgang helpen boeken. Het gaat maar om een klein bedrag, maar alle beetjes helpen.”Lees verder