Mammografie

Wat is een mammografie?

Een mammografie is een radiologisch onderzoek, met röntgenstralen of X-stralen, van de borsten. Van elke borst worden minstens twee foto’s genomen: één vooraan en één in profiel. Soms wordt er nog een derde foto van opzij genomen om de borst volledig zichtbaar te maken. In België krijgen alle vrouwen tussen 50 en 69 jaar om de twee jaar een uitnodiging voor een mammografie, ook bekend als de ‘Mammotest’. Het onderzoek is gratis. De bedoeling is borstkanker op te sporen. Bij risicofactoren (gevallen van borstkanker in de familie bijvoorbeeld) kan de mammografie vaker en/of ook aan jongere vrouwen worden voorgeschreven.

Waar dient een mammografie voor?

Een mammografie helpt borstkanker en/of precancereuze letsels op te sporen. Ze kan ook de diagnose helpen stellen bij bepaalde symptomen zoals pijn, een knobbeltje, verlies van vocht uit de tepel enz. Maar voor borstkanker volstaat de mammografie niet om de diagnose te stellen. Ze moet altijd worden aangevuld met een echografie en indien nodig ook met een biopsie.

Hoe verloopt een mammografie?

Je komt met ontbloot bovenlichaam in de kamer waar het onderzoek plaatsvindt. De radioloog plaatst je voor de mammograaf, een toestel dat mammografieën maakt. Het bestaat uit een systeem om de borst samen te drukken en uit een koker met röntgenstralen. Je borst wordt tussen de steunplaat (daarin zit de röntgenfilm waarop de foto wordt vastgelegd) en een uitneembare plaat gelegd en dan samengedrukt. Dat voelt wat onaangenaam aan, maar echt pijnlijk is het niet. Alles hangt af van hoe gevoelig je borsten zijn. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. De negatieven worden onmiddellijk ontwikkeld.

Bijzondere voorzorgen

De mammografie vraagt geen bijzondere voorbereiding.
Voor het screenen van borstkanker gebeurt een mammografie het best in de eerste helft van de menstruatiecyclus. Dat is in de twee weken volgend op de eerste dag van je maandstonden.
Bij een mammografie komt maar een heel lichte dosis röntgenstralen vrij, maar het onderzoek wordt toch afgeraden aan zwangere vrouwen.

©Vivio

Getuigenissen

“Ik wou na mijn pensioen nog iets doen. Ik wou me nuttig voelen, bezig zijn met andere mensen en hen mijn tijd geven. Aangezien ik al opleidingen had gevolgd in massage- en psychofysieke therapie, was ik onmiddellijk geïnteresseerd in het werk als schoonheidsconsulente. Ik besloot om de lessen te volgen en vrijwilliger te worden voor Stichting tegen Kanker. Je moet natuurlijk graag en regelmatig naar het ziekenhuis gaan en voeling hebben met communiceren via aanrakingen. Ik heb me ook over mijn angsten voor deze ziekte moeten heen zetten.”Lees verder