Uitstrijkje

Wat is een uitstrijkje?

Het uitstrijkje is een opsporingstest waarbij enkele cellen uit de oppervlakkige en makkelijk te bereiken slijmvlieslagen (keel, vagina enz.) worden weggenomen voor onderzoek onder de microscoop (cytologie). In principe kan er van elke bereikbare lichaamszone een uitstrijkje worden genomen. Maar in de praktijk slaat de term ‘uitstrijkje’ meestal op het cervicovaginale uitstrijkje.

Waar dient een uitstrijkje voor?

Met het cervicovaginale uitstrijkje screent de arts je op baarmoederhalskanker of vaginale kanker. Dankzij een regelmatige screening kunnen abnormale cellen worden ontdekt en behandeld voor ze tot een kankergezwel evolueren..


Het is raadzaam om één keer per jaar een uitstrijkje te laten nemen, ook als je je hebt laten inenten tegen baarmoederhalskanker. De vaccinatie beschermt je namelijk tegen de stammen van het papillomavirus die verantwoordelijk zijn voor drie vierde van het aantal baarmoederhalskankers. Je bent dus niet honderd procent beschermd. Regelmatige controle via een uitstrijkje blijft dus nodig.

Hoe verloopt een uitstrijkje?

Je neemt plaats op een onderzoekstafel in gynaecologische houding. Je ligt of zit met andere woorden met geplooide knieën en gespreide benen, je voeten liggen op speciale beensteunen. De gynaecoloog brengt eerst een speculum in de schede. Dat is een klein metalen instrumentje in de vorm van een eendenbek waarmee hij de vaginawanden wat kan openen. Zo kan hij de vagina beter bekijken en de baarmoederhals zichtbaar maken. De gynaecoloog gaat dan met een soort lang wattenstaafje of een klein borsteltje in de schede en neemt wat cellen van de baarmoederhals af. Die legt hij dan in een hermetisch afgesloten flesje dat naar het lab gaat. De anatoom-patholoog strijkt dit monster dan uit op een glaasje en onderzoekt het onder de microscoop.

Bijzondere voorzorgen

Om de uitslag niet te vertekenen, mag je:

  • geen uitstrijkje laten nemen als je je maandstonden hebt;
  • de dag van het uitstrijkje geen grondig toilet van de vagina (vaginale douche) maken;
  • twee dagen voor het uitstrijkje geen crèmes, gels of vaginale zetpillen gebruiken;
  • twee dagen voor het uitstrijkje geen hygiënisch tampon gebruiken;
  • twee dagen voor het uitstrijkje niet onveilig (onbeschermd) vrijen.
    Alle vrouwen tussen 20 en 69 jaar moeten minstens om de twee jaar een cervicovaginaal uitstrijkje laten nemen.

©Vivio

Getuigenissen

Hoe reageer je als een dokter je vertelt dat je ongeneeslijk ziek bent? Johan was eerst kapot van het nieuws. Maar hij besloot om door te zetten, te blijven vooruitgaan, om contact te houden met alle mensen om hem. Deze positieve benadering helpt hem om te blijven volhouden.Lees verder