Kan frequent gsm-gebruik kanker veroorzaken?

Standpunt van Stichting tegen Kanker over de invoering van 5G (april 2020)

We hebben geen enkele ervaring en dus ook geen wetenschappelijk onderzoek bij mensen over een verband tussen kanker en 5G.

De effecten van een potentieel kankerverwekkende stof worden meestal pas waargenomen na een blootstelling van enkele decennia, dus 20 of 30 jaar.

Moeten we uit voorzorg alle vermoedelijke kankerverwekkende stoffen verbieden?

Dat lijkt onrealistisch.

De IARC, onderdeel van de WHO, bestudeert en stelt voortdurend een lijst op van kankerverwekkende stoffen: Tot op heden zijn,

  • 120 bewezen, groep A
  • 83 waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens, groep 2A
  • 314 mogelijk kankerverwekkend, groep 2B

https://monographs.iarc.fr/fr/agents-classes-par-les-monographies-du-circ-2/

De overgrote meerderheid van groep A (behalve asbest), waarvan de link met kanker absoluut bewezen is, is niet onderworpen aan een verbod.

De IARC classificeerde in 2011 radiogolven in verband met mobiele telefoons in groep 2B, dat wil zeggen dat het mogelijk kankerverwekkend was voor de mens.

https://www.iarc.fr/wp-content/uploads/2018/07/pr208_E.pdf

De conclusie van Dr. Vanderstaeten uit het symposium dat we een aantal jaren geleden organiseerden over milieu en gezondheid (voor er sprake was van 5G, maar wel 20 jaar gebruik van mobiele telefoons), was de volgende:

“In werkelijkheid kunnen we niet duidelijk “ja’ of “nee” antwoorden op de vraag of elektromagnetische velden van draadloze communicatiesystemen schadelijk zijn voor de gezondheid. Zelfs als er veel groepen onafhankelijke, internationale deskundigen van mening zijn dat er geen ernstige schadelijke aanwijzing is.

Dat is geruststellend, vooral omdat we na jarenlang gebruik, geen duidelijke indicatie gevonden hebben van gezondheidsschade bij het naleven van de aanbevelingen van nationale en internationale autoriteiten.

Maar aan de andere kant, weten we nog niet genoeg over de gevolgen van de huidige blootstelling voor een heel leven en de hele bevolking over de RF-straling van draadloze communicatiesystemen om een definitieve beslissing te kunnen nemen.”

Stichting tegen Kanker kan dus geen commentaar geven over het potentiële gevaar van 5G voor de menselijke gezondheid en beveelt wetenschappelijk onderzoek aan om mogelijke negatieve effecten van 5G op de menselijke gezondheid (met name kanker) te identificeren en, indien nodig, de mechanismen te begrijpen.

Geen enkel wetenschappelijk bewijs kan het in dit stadium mogelijk maken om een verbod aan te vragen. Het verbod op andere bewezen middelen (groep A) moet eerst overwogen worden, zoals tabak, alcohol, zonnebanken,… allemaal ingedeeld in de eerste groep

Indien we een bredere analysehoek nemen, zonder te weten of dit verbod een voordeel voor de gezondheid kan opleveren, kunnen we gemakkelijk de schade voorspellen in termen van gezondheid, communicatie, het delen van informatie, videovergaderingen,… (want waarom zouden we 4G toestaan als we 5G verbieden?)

Wat zijn de risico's van regelmatig gsm-gebruik? Bekijk de video van Prof Vanderstraeten:

Het grootste en meest recente onderzoek over de gevaren van mobiel bellen heet Interphone, en werd uitgevoerd door het International Agency for Research on Cancer (IARC). Het onderzoek spitste zich toe op patiënten met een glioom (soort hersengezwel), een meningioom (hersenvliesgezwel), een acusticus neurinoom (goedaardig gezwel van de gehoorzenuw) of een speekselkliergezwel. Deze groep en een controlegroep zonder gezwellen werden ondervraagd over hun gsm-gebruik. 

De resultaten (gepubliceerd in mei 2010) laten niet toe een duidelijk verband aan te tonen tussen hersengezwellen en gsm-gebruik. Maar het IARC klasseert gsm-golven wel in de categorie 'mogelijk kankerverwekkend'. Verder onderzoek is dus wenselijk, gezien de steeds toenemende beltijd en de steeds veranderende manier van mobiel bellen, vooral bij jongeren. In die optiek financiert de Europese Unie een nieuw project dat de risico’s op hersengezwellen door gsm-gebruik tijdens de kindertijd en adolescentie onderzoekt.

Voorzorgsmaatregelen

Het Interphone-onderzoek omvat relatief weinig mensen die reeds tien jaar of langer mobiel bellen. Het onderzoek levert dan ook maar weinig informatie op over het effect op lange termijn, omdat de ontwikkelingsperiode van een kanker veel langer kan zijn. De resultaten over de mogelijke gevaren van gsm-gebruik zijn dus interessant, maar vergen nog verder onderzoek over een langere periode en bij een grotere bevolkingsgroep. In afwachting neem je best wel voorzorgsmaatregelen:

  • Hou je gsm niet te dicht bij gevoelige lichaamsdelen zoals de geslachtsorganen of de buik (bij zwangere vrouwen). Het gebruik van een oortje kan helpen om de blootstelling aan het hoofd te beperken.
  • Vermijd lange gesprekken, vooral in zones waar de ontvangst slecht is. Om een optimaal bereik te garanderen verhoogt je gsm immers automatisch zijn uitzendsterkte.
  • Gebruik je gsm niet in de auto of op de trein. Terwijl je belt, zoekt je gsm immers automatisch nieuwe basisstations en schakelt daarbij telkens over op maximale uitzendsterkte.
  • Gebruik je gsm met gezond verstand: vermijd onnodige gesprekken en hou het kort. Kinderen gebruiken een gsm best uitsluitend voor noodzakelijke gesprekken. Sommige experts bevelen aan om helemaal geen gsm te laten gebruiken door kinderen jonger dan 12.
Laatst aangepast op: 9/04/2020

Getuigenissen

Stichting tegen Kanker, de grootste privéfinancier van onderzoek naar de ziekte in België, hoopt in meer testamenten op te duiken. Met haar campagne zet ze de mooiste momenten van patiënten in de verf. Dit is het moment van Elaine.Lees verder