Gezondere barbecue

Tips voor een gezonde barbecue

Stichting tegen Kanker adviseert om de consumptie van rood vlees te beperken tot 500 gram per week. Maar ook de bereidingswijze kan een negatief effect hebben op onze gezondheid. Zo identificeerden onderzoekers verschillende kankerverwekkende stoffen (zoals heterocyclische amines en polycyclische koolwaterstoffen) in op de barbecue bereid rood vlees, maar ook in gevogelte en vis.

Marinades, vriend van onze gezondheidMarinade

Vele kankerverwekkende stoffen kan je elimineren door vlees, gevogelte en vis minstens een halfuur te marineren in (olijf)olie met knoflook en/of sjalotjes, citroensap en/of azijn (het zure milieu helpt de vorming van schadelijke stoffen tegengaan) gemengd met kruiden met een antioxidatief effect (zoals tijm, rozemarijn, kurkuma en galanga). Je barbecue wordt niet alleen lekkerder, maar ook gezonder! 

Enkele tips voor uw marinades

 • Bestrijk vlees of vis met de marinade en laat gedurende minstens een half uur afgedekt marineren.
 • Laat je ingrediënten in de koelkast marineren (niet op kamertemperatuur).
 • Om voedselvergiftiging te vermijden, gooi je marinade die in aanraking geweest is met rauwe vis of rauw vlees best weg. Gebruik ze niet als saus!
 • Wil je de marinade toch (her)gebruiken, maak dan op voorhand een extra portie, die je apart bewaart.


Proef onze heerlijke marinaderecepten

Slaatjes à volonté

Fruit en groenten zijn een belangrijke bron van stoffen die onze gezondheid beschermen. Aarzel dus niet om veel verschillende, kleurrijke groentesalades te maken.

Denk ook aan een aardappel-, pasta- en rijstsalade. Australische onderzoekers toonden aan dat het zetmeel in deze koude gerechten kan bijdragen aan een verminderd risico op kankers van de dikke darm en de endeldarm.

Andere tips voor een gezonde barbecue

 • Verkies niet-bereide vleesvarianten, zoals filet of steak, boven worstjes, spek en ander bereid vlees.
 • Plaats het rooster 25 à 40 cm boven het vuur om aanbranden te voorkomen.
 • Vermijd te vet vlees. Wanneer het vet op de kolen valt, veroorzaakt dit vlammen, waardoor het vlees kan verbranden. Gebeurt dit toch? Plaats het rooster dan hoger of doof de vlammen.
 • Gebruik bij voorkeur alleen kolen en zeker geen boomtakjes.
 • Wacht tot de houtskool goed brandt voordat je begint te barbecueën. De kolen moeten wit zien en zeker niet meer vlammen.
 • Gaar vlees en vis op een andere manier voor (bijvoorbeeld in de microgolfoven) om de vorming van schadelijke stoffen tegen te gaan.
 • Verwijder verbrande stukjes. Zij zijn rijk aan polycyclische aromatische koolwaterstoffen, die mogelijk kankerverwekkend zijn.

Getuigenissen

Hoe reageer je als een dokter je vertelt dat je ongeneeslijk ziek bent? Johan was eerst kapot van het nieuws. Maar hij besloot om door te zetten, te blijven vooruitgaan, om contact te houden met alle mensen om hem. Deze positieve benadering helpt hem om te blijven volhouden.Lees verder