Alle types kanker

Achter de term kanker gaan een honderdtal verschillende ziektes schuil, zonder nog maar te spreken van de vele subcategorieën, want kanker kan in elk orgaan en elk type van cel ontstaan! Er zijn bijvoorbeeld verschillende vormen van borstkanker, longkanker, hersenkanker enz.

In dit hoofdstuk hebben we het over de voornaamste types van kanker en proberen we een antwoord te bieden op de volgende vragen:

  • Wat zijn ze precies?
  • Hoe vaak komen ze voor?
  • Wat zijn hun oorzaken en risicofactoren?
  • Is er een opsporing of screening?
  • Wat zijn de symptomen?
  • Wat zijn de diagnoseonderzoeken?
  • Wat zijn de voornaamste behandelingen?

Deze lijst is niet volledig, want het is onmogelijk om hier uitvoerig in te gaan op alle categorieën of subcategorieën van de bestaande kankers.

Er zijn een aantal belangrijke onderverdelingen:

Solide kanker versus bloedkanker

Solide tumoren kunnen zich in elk weefsel ontwikkelen: de huid, de slijmvliezen, het bot, de organen enz. Het zijn de meest voorkomende tumoren. Ze zijn goed voor 90% van het aantal gevallen van kanker bij de mens. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee types tumoren:

  • carcinomen ontstaan uit epitheliale cellen, zoals de huid, de slijmvliezen of de klieren. Voorbeelden hiervan zijn borstkanker, longkanker, prostaatkanker en darmkanker.
  • sarcomen komen minder vaak voor en beginnen in bindweefselcellen, het ‘ondersteunend’ weefsel. Dat zijn bijvoorbeeld bot- en kraakbeenkanker.

Er zijn daarnaast twee types van bloedkanker:

  • leukemie is een bloedkanker die in het beenmerg ontstaat. De kanker is het gevolg van het ongeremd vermenigvuldigen van precursor- of voorlopercellen (onrijpe cellen die normaal uitgroeien tot volgroeide cellen) van witte bloedcellen in het beenmerg. Die cellen verspreiden zich dan in het bloed.
  • lymfoom is een kanker van het lymfestelsel waarbij onder meer de lymfeklieren, maar ook de milt of de lever kunnen worden aangetast. Lymfomen ontstaan in de lymfocyten, dat is een bepaald type van witte bloedcellen. Lymfomen worden onderverdeeld in twee groepen: het hodgkinlymfoon (of de ziekte van Hodgkin) en het non-hodgkinlymfoom. De behandeling en de prognose zijn voor elk type anders.

Gemetastaseerde kanker

Bij een gemetastaseerde (ook wel “uitgezaaide kanker” genoemd) hebben de kankercellen van een bestaande tumor zich via het bloedvaten- of lymfestelsel verspreid naar een of meerdere andere weefsels verderop. Zo’n uitzaaiing kan allerlei organen koloniseren, zoals het bot, de lever, de hersenen, de longen enz. Maar de aard van de kanker blijft bepaald door de plek waar hij is ontstaan.

Secundaire kanker

Soms kan je kanker krijgen door een behandeling van kanker die nodig is om de ziekte te genezen. Er is dan sprake van secundaire kanker als gevolg van een therapie.

De manier waarop kanker wordt behandeld, hangt af van het type, de plaats, de graad van de kanker (graad van kwaadaardigheid) en van de klinische symptomen.

Wens je informatie over een kanker die niet op onze website wordt besproken? Bel dan gerust naar de Kankerinfo (0800 15 802) of bezorg ons je vraag via ons contactformulier. We zullen je zo snel mogelijk antwoorden!

Getuigenissen

Ben sinds augustus 2015 in behandeling voor een zeldzame zeer agressieve borstkanker: mastitis carcinamatosa.Lees verder