Achter de term kanker gaan een honderdtal verschillende ziektes schuil, zonder nog maar te spreken van de vele subcategorieën, want kanker kan in elk orgaan en elk type van cel ontstaan! Er zijn bijvoorbeeld verschillende vormen van borstkanker, longkanker, hersenkanker enz.
In dit hoofdstuk hebben we het over de voornaamste types van kanker en proberen we een antwoord te bieden op de volgende vragen:
Deze lijst is niet volledig, want het is onmogelijk om hier uitvoerig in te gaan op alle categorieën of subcategorieën van de bestaande kankers.
Er zijn een aantal belangrijke onderverdelingen:
Solide tumoren kunnen zich in elk weefsel ontwikkelen: de huid, de slijmvliezen, het bot, de organen enz. Het zijn de meest voorkomende tumoren. Ze zijn goed voor 90% van het aantal gevallen van kanker bij de mens. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee types tumoren:
Er zijn daarnaast twee types van bloedkanker:
Bij een gemetastaseerde (ook wel “uitgezaaide kanker” genoemd) hebben de kankercellen van een bestaande tumor zich via het bloedvaten- of lymfestelsel verspreid naar een of meerdere andere weefsels verderop. Zo’n uitzaaiing kan allerlei organen koloniseren, zoals het bot, de lever, de hersenen, de longen enz. Maar de aard van de kanker blijft bepaald door de plek waar hij is ontstaan.
Soms kan je kanker krijgen door een behandeling van kanker die nodig is om de ziekte te genezen. Er is dan sprake van secundaire kanker als gevolg van een therapie.
De manier waarop kanker wordt behandeld, hangt af van het type, de plaats, de graad van de kanker (graad van kwaadaardigheid) en van de klinische symptomen.
Wens je informatie over een kanker die niet op onze website wordt besproken? Bel dan gerust naar de Kankerinfo (0800 15 802) of bezorg ons je vraag via ons contactformulier. We zullen je zo snel mogelijk antwoorden!