Baarmoederhalskanker - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de baarmoederhals. 

De baarmoederhals

De baarmoederhals (ook wel cervix genoemd), bevindt zich op de plek waar de baarmoeder overgaat in de vagina. 

Baarmoederhalskanker in cijfersDe vrouwelijke voortplantigsorganen

 

In de infografiek hieronder zijn de cijfers van het Belgisch kankerregister gebruikt. Wij vatten die cijfers voor u samen en geven ze grafisch weer. Zo kunt u makkelijk zien hoe vaak deze kanker per jaar optreedt, welke leeftijden het meest getroffen worden, en hoeveel mensen eraan overlijden.

Baarmoederhalskanker komt niet erg vaak voor in België, máár dat is alleen zo omdat de vroege opsporing in België al heel lang van hoge kwaliteit is. Geschat wordt dat bijna 90 procent van de baarmoederhalskanker toch nog optreden hadden kunnen worden vermeden met een regelmatige vroege opsporing (uitstrijkje). Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich immers geleidelijk uit zogenaamde precancereuze letsels, en die zijn met regelmatig uitstrijkjes op te sporen.

Ontstaan van baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is in de meeste gevallen het gevolg van een besmetting met het humane papillomavirus (HPV), dat is een seksueel overdraagbare aandoening.
Uit studies uitgevoerd bij jonge Amerikaanse studentes blijkt dat 30 tot 40 procent van hen is besmet door het HPV-virus. Die infectie verdwijnt bij de meeste vrouwen spontaan, zonder dat ze er specifieke symptomen van hebben gehad.
Als het virus niet verdwijnt, spreken we van een chronische infectie. Die chronische infectie kan letsels veroorzaken (de precancereuze letsels) die, als ze niet worden behandeld, zich na een redelijk lange periode (meestal zo'n tien jaar) in baarmoederhalskanker kunnen omzetten.
Hoe vaak baarmoederhalskanker voorkomt, verschilt sterk van het ene wereldgebied tot het andere. Dat kan worden verklaard door:

 

  • Of er een goed programma voor vroege opsporing bestaat
  • verschillende seksuele gewoontes
  • een mogelijk genetische vatbaarheid voor HPV
  • verschillende sociologische en medische omstandigheden

 

Baarmoederhalskanker: vaccinatie

Naast een regelmatige opsporing is er nu nog een andere manier om je tegen baarmoederhalskanker te beschermen: vaccinatie. Dat is uitstekend nieuws voor alle vrouwen en tienermeisjes! Vergeet echter niet dat het vaccin niet 100 procent maar ongeveer 70 procent bescherming biedt zodat opsporing met uitstrijkjes nodig blijft!

Veel vrouwen komen bij ons aankloppen met vragen hierover:

  • Is baarmoederhalskanker besmettelijk?
  • Krijg je automatisch baarmoederhalskanker als je één keer met een papillomavirus bent besmet?
  • Kan het nieuwe vaccin alle baarmoederhalskankers voorkomen?
  • Zal een opsporing dankzij het vaccin niet meer nodig zijn?
  • Zal het vaccin het aantal baarmoederhalskankers snel doen afnemen?
  • Zouden alle vrouwen een vaccinatie moeten krijgen?
  • Moet het vaccin ook baarmoederhalskanker behandelen?

Al die vragen tonen hoe groot de nood aan informatie is. Precies daarom schreef de Stichting, in nauwe samenwerking met de Nederlandstalige (VVOG) en Franstalige (GGOLFB) verenigingen voor gynaecologie, een document over baarmoederhalskanker voor het brede publiek. Je kunt het inkijken en bestellen door hier te klikken

Laatst aangepast op: 13/10/2020

Nog meer weten?

Titel: 
Baarmoederhalskanker en vaccinatieDownload PDF (153.32 KB)

Getuigenissen

Christiane, en rémission d'un cancer du sein
Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. In België krijgen elk jaar ongeveer 10 000 vrouwen de diagnose te horen. In realiteit dekt de term ‘borstkanker’ verschillende types borsttumoren, met een uiteenlopende diagnose, behandeling en genezingskans. Christiane vertelt haar verhaal.Lees verder