Baarmoederkanker - Algemeen

Via deze link kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de baarmoeder.

In de baarmoeder kan zich baarmoederkanker ontwikkelen (ook endometriumkanker genoemd) maar ook baarmoederhalskanker. Dit gedeelte van de website is volledig gewijd aan de baarmoederkanker, baarmoederhalskanker wordt elders besproken (zie hier: baarmoederhalskanker). 

De baarmoeder

De baarmoeder is het vrouwelijk orgaan waarin de baby groeit tijdens de zwangerschap. Als de vrouw niet zwanger is, is de baarmoeder ongeveer zo groot als een vuist. Ze meet ongeveer 10 cm en ligt in het kleine bekken, tussen de blaas en het rectum (endeldarm).

Het grootste deel, het corpus of lichaam van de baarmoeder, loopt uit in twee eileiders. Het onderste deel van de baarmoeder, de baarmoederhals, komt uit in de vagina.

De spierwand van de baarmoeder omringt een holte (de baarmoederholte) die bekleed is met een slijmvlies dat we het endometrium noemen. Vanaf de puberteit tot aan de menopauze ondergaat het endometrium periodieke transformaties onder invloed van de hormonen die geproduceerd worden door de eierstokken. De bovenste laag laat los op het moment van de menstruatie. De cellen van het slijmvlies worden dan ook afgevoerd in een bloedstroom.

voortplantingsorganen

 

Baarmoederkanker in cijfers

In de infografiek hieronder zijn de cijfers van het Belgisch kankerregister gebruikt. Wij vatten die cijfers voor u samen en geven ze grafisch weer. Zo kunt u makkelijk zien hoe vaak deze kanker per jaar optreedt, welke leeftijden het meest getroffen worden, en hoeveel mensen eraan overlijden.

Baarmoederkanker moet niet verward worden met Baarmoederhalskanker.

Classificatie van baarmoederkanker

Er bestaan twee grote histologische types van baarmoederkanker. Ze worden gedefinieerd in functie van de cellen waaruit ze bestaan:

 • Het klassieke endometrische of endometroïde adenocarcinoom (type I)
  Deze vertegenwoordigt 85 % van de endometriumkankers. De hier voorgestelde behandelingen hebben betrekking op deze baarmoederkanker.
 • Het zogenaamde niet-endometroïde adenocarcinoom (type II)
  Dit type groepeert de sereuze carcinomen, de carcinomen met heldere cellen en de adenosquameuze carcinomen. Ze vragen alle drie om specifieke behandelingsschema's die we hier niet bespreken.  

Baarmoederkanker verbreidt zich via verschillende wegen:

Directe uitzaaiing naar de omliggende structuren

Dit is de meest voorkomende uitzaaiingsweg van baarmoederkanker. Ze kunnen de volgende anatomische gebieden rechtstreeks aantasten:

 • de baarmoederhals
 • de eierstokken en eileiders
 • de parametria (vliezen doorkruist door de urineleider en de baarmoedervaten)
 • de vagina
 • de buikvliesholte (via de opening van de eileiders)

Uitzaaiing via het lymfevocht

Via de lymfevaten kan baarmoederkanker zich verspreiden naar de lymfeklieren.

Uitzaaiing via de bloedvaten

Die uitzaaiing is heel zeldzaam in een vroeg stadium van de ziekte. Als het toch gebeurt, gaat het voornamelijk om uitzaaiingen naar de longen, maar soms ook de lever, de hersenen of de botten.

Stadiëring van baarmoederkanker

Een chirurgische ingreep kan bepalen in welke mate de kanker is uitgezaaid.

Stadium I

 • Stadium Ia: tumor beperkt tot het endometrium
 • Stadium Ib: aantasting van minder dan de helft van de baarmoederspier
 • Stadium Ic: aantasting van meer dan de helft van de baarmoederspier

Stadium II

 • Stadium IIa: aantasting van de endocervicale lymfeklieren
 • Stadium IIb: aantasting van het cervicale stroma (weefsel rond de baarmoederhals)

Stadium III

 • Stadium IIIa: de tumor verspreidde zich naar de serosa van de baarmoeder en/of de aanhangsels, en/of positieve peritoneale cytologie (kankercellen in buikvlies)
 • Stadium IIIb: vaginale uitzaaiingen
 • Stadium IIIc: uitzaaiingen in de lymfeklieren van het bekken en/of de para-aortische lymfeklieren

Stadium IV

 • Stadium IVa: uitbreiding van de tumor naar de blaas- of darmwand
 • Stadium IVb: uitzaaiingen op afstand, met inbegrip van de lymfeklieren van de lies en/of uitzaaiingen in de buik
Laatst aangepast op: 13/10/2020

Oorzaken

Oorzaken en risicofactoren van baarmoederkanker Baarmoederkanker komt vooral voor bij : oudere vrouwen (na de menopauze) vrouwen met overgewicht vrouwen die nooit een kind hebben gekregen Toch wordt baarmoederkanker (endometriumkanker) steeds vaker vastgesteld bij jonge vrouwen die geen enkele van

Symptomen

Wegens de vroege symptomen wordt baarmoederkanker (endometriumkanker) vaak vastgesteld in een beginstadium. Dit zijn de belangrijkste symptomen: ongewone vaginale bloedingen: bloedingen die beginnen na de menopauze; bloedingen tussen de maandstonden bij een vrouw in de premenopauze; overvloedige en

Onderzoeken

Systematische opsporing baarmoederkanker Bij baarmoederkanker (endometriumkanker) worden geen onderzoeken voor systematische opsporing aangeboden. Opsporing bij de risicogroepen In geval van een verhoogd risico kan men voorstellen om de persoon specifiek te monitoren. Deze monitoring is gericht op

Behandelingen

Behandelingen van baarmoederkanker (endometriumkanker) vereisen een nauwgezette coördinatie tussen verschillende medische en paramedische disciplines . Afhankelijk van de noden worden verschillende behandelingen toegediend. Soms op zichzelf, maar vaak gecombineerd. Het gaat om: chirurgie

Nog meer weten?

Getuigenissen

“Er was bij mij geen sprake van een voorgeschiedenis van borstkanker in mijn familie, ik behoorde niet tot een risicogroep. Voor ik ziek werd, was ik dus helemaal niet bezig met kanker of met preventie, hoewel we een betrekkelijk gezond leven leidden. Ik zou durven zeggen dat preventie belangrijker geworden is sinds ik ziek werd. En niet enkel in verband met borstkanker, maar in verband met alles, of het nu gaat om tabak, de zon, voeding ... Lees verder