Baarmoederkanker - Oorzaken

Oorzaken en risicofactoren van baarmoederkanker

Baarmoederkanker komt vooral voor bij :

  • oudere vrouwen (na de menopauze)
  • vrouwen met overgewicht
  • vrouwen die nooit een kind hebben gekregen

Toch wordt baarmoederkanker (endometriumkanker) steeds vaker vastgesteld bij jonge vrouwen die geen enkele van deze risicofactoren vertonen. Ook vrouwen met een erfelijke genetische afwijking (HNPCC of Lynchsyndroom) lopen een verhoogd risico op baarmoederkanker.

Oestrogenen

Elke verhoging van de invloed van oestrogenen (vrouwelijke hormonen) verhoogt het risico op endometriumkanker. Dit is het geval bij vrouwen die hun eerste maandstonden hebben gekregen voor hun 12 jaar, waarbij de menopauze laattijdig optreedt, die geen kinderen hebben of die lijden aan obesitas (het vetweefsel produceert kleine hoeveelheiden hormonen).

Voorgeschiedenis

Wat betreft de oorzaken van baarmoederkanker, moet er ook rekening gehouden worden met een voorgeschiedenis van biopsiecurettage of een oestrogeenproducerende tumor. Ook een inname van Tamoxifen (hormoontherapie voorgeschreven voor de behandeling van sommige borstkankers) verhoogt het risico op endometriumkanker. 

Zoals alle andere kankers, is ook deze kanker niet besmettelijk.

Laatst aangepast op: 6/06/2017

Getuigenissen

Stichting tegen Kanker, de grootste privéfinancier van onderzoek naar de ziekte in België, hoopt in meer testamenten op te duiken. Met haar campagne zet ze de mooiste momenten van patiënten in de verf. Dit is het moment van Elaine.Lees verder