Borstkanker - Bij mannen - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de borst, maar alleen bij mannen.

De borst bij een man

Bij de geboorte zijn de borsten van mannen en vrouwen vrijwel gelijk qua opbouw. 

Het verschil tussen en mannen en vrouwen bestaat eruit dat bij vrouwen de borst verder ontwikkeld gedurende en na de puberteit, onder invloed van vrouwelijk hormoon. De anatomie van de borst bij volwassen vrouwen wordt op deze pagina uitgelegd. Bij mannen gebeurt dat niet, waardoor de borst van een volwassen man qua opbouw vergelijkbaar is met de borst van een meisje (of jongen) dat nog niet in de puberteit zit. 

De melkklieren en melkkanalen bestaan dus wel, maar slechts in kleine hoeveelheden. Sommige jongens krijgen tijdens de puberteit last van “gynaecomastie”. Dat is een ontwikkeling van de borsten bij de man, onder invloed van hormonale veranderingen. Deze tijdelijke vergroting van de borst komt voor bij een kwart tot een derde van alle jongens. Gynaecomastie tijdens de adolescentie verdwijnt meestal binnen twee jaar. 

Borstkanker bij mannen in cijfers

Borstkanker bij mannen is een zeldzame ziekte. Het aantal mannen met borstkanker neemt de laatste jaren gestaag toe, en ligt nu iets boven de 100 nieuwe diagnoses per jaar. De gemiddelde leeftijd van een man met borstkanker ligt tussen 60 en 65 jaar, dus gemiddeld 5 jaar later dan die van de vrouw. 

Bron:  Cancer Fact Sheets, Stichting Kankerregister, Incidentiejaar 2016, Brussel 2019
 

Classificatie van borstkanker bij mannen

Borstkanker bij mannen vertoont talloze overeenkomsten met die bij vrouwen, op een paar histologische bijzonderheden na, zoals de afwezigheid van het lobulaire type. 

Carcinoom

De meeste borstkankers bij mannen zijn, net zoals bij vrouwen, carcinomen (kankers die groeien uit een epitheel, namelijk het weefsel dat de binnen- of buitenkant van een orgaan bekleedt). De meest voorkomende vorm is het carcinoom dat de melkgangen binnendringt (73 procent). Mannen kunnen ook een ziekte van Paget of een inflammatoir carcinoom ontwikkelen. 

Sarcomen

Er kunnen zich ook bepaalde sarcomen (kankers die groeien uit een bindweefsel, zoals in de spieren of botten) voordoen, hoewel die heel zeldzaam blijven. 

Hormoonreceptoren

Onderzoek naar de aanwezigheid van hormoonreceptoren (op het oppervlak van bepaalde cellen) bij mannen met borstkanker toont aan dat die in 80 procent van de gevallen hormoonafhankelijk is.

 

Laatst aangepast op: 10/04/2019

Oorzaken

Risicofactoren van borstkanker voor zowel mannen als vrouwen erfelijkheid blootstelling aan stralingen bepaalde goedaardige borstziekten in het verleden Specifieke risicofactoren van borstkanker voor mannen een verminderde teelbalfunctie (onvoldoende aanmaak van testosteron) het syndroom van

Symptomen

Borstkanker bij mannen: symptomen Aan de borst Een kleine, pijnlijke massa is het meest voorkomende symptoom. Meestal zit die onder de tepelhof (gekleurde zone rond de tepel), waar het borstweefsel geconcentreerd is. Aan de tepel Eczeem, een verzwering, een intrekking, een heldere, met bloed

Getuigenissen

Prof Haustermans
Prof Haustermans - Scientific Grants 2018Lees verder