Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de borst.
De borst of borstklier is samengesteld uit een twintigtal klierlobben (“lobes” in de afbeelding), die omgeven zijn door vetweefsel. Die klierlobben zorgen voor de afscheiding van melk. Via de afscheidingskanalen of melkkanalen (“milk ducts” in de afbeelding), komt de melk tot aan de tepel. De tepel zelf is omringd door een gepigmenteerde zone: de tepelhof. In de huid van de tepelhof zie je meestal ook nog openingen van de talgklieren, de zweetklieren en de haarfollikels. Zoals je op de afbeelding ziet, rusten de borsten op de borstspier.
In de infografiek hieronder zijn de cijfers van het Belgisch kankerregister gebruikt. Wij vatten die cijfers voor u samen en geven ze grafisch weer. Zo kunt u makkelijk zien hoe vaak deze kanker per jaar optreedt, welke leeftijden het meest getroffen worden, en hoeveel mensen eraan overlijden.
Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen, en 75% van de borstkankers doen zich voor na de leeftijd van 50 jaar. Hoewel borstkanker bij mannen zeldzaam is, telt men voor elke 100 vrouwen met borstkanker toch ongeveer 1 borstkanker bij mannen.
Types van borstkankerZoals gezegd bestaat er niet één enkele borstkanker. Hieronder vind je de belangrijkste types van borstkanker. Ductaal carcinoom in situ (DCIS)Deze vorm van borstkanker ontwikkelt zich in de melkkanalen (ductus). Omdat de kankercellen nog niet uitgezaaid zijn naar de omliggende borstweefsels, is ook het risico op uitbreiding naar de lymfeklieren of naar andere lichaamsorganen zeer klein. Bij DCIS gaat het om een vroege vorm van borstkanker, die zeker in dit stadium behandeld moet worden. Zonder behandeling zal een deel van de tumoren namelijk invasief worden, maar het is momenteel onmogelijk te voorspellen welke DCIS invasief zullen worden en welke niet. Lobulair carcinoom in situ (LCIS)Bij het lobulaire carcinoom in situ (LCIS) hopen abnormale cellen zich op in de lobben van de borst. Hier gaat het niet om een kanker. Maar met een LCIS loop je wel een verhoogd risico om later een invasieve borstkanker te ontwikkelen. Bij het merendeel van de vrouwen met een LCIS gebeurt dit echter niet. |
Het LCIS is meestal niet zichtbaar op de mammografie en veroorzaakt geen symptomen. Daardoor wordt het LCIS vaak toevallig ontdekt, bijvoorbeeld tijdens een punctie naar aanleiding van een volledig op zichzelf staande klacht. Invasief ductaal carcinoom (IDC)Het invasieve ductale carcinoom (IDC) is de meest voorkomende borstkanker: hij vertegenwoordigt 70 à 80 % van de vastgestelde borstkankers. Het invasieve ductale carcinoom ontstaat in de melkkanalen, maar via de wanden verspreidt het zich naar het omliggende borstweefsel. Het risico bestaat dat de borstkankercellen uitzaaien naar de lymfeklieren en naar andere delen van het lichaam. Invasief lobulair carcinoom (ILC)Ongeveer 10 à 15 % van de vastgestelde kankers zijn invasieve lobulaire carcinomen. Ze komen vooral voor bij vrouwen tussen 45 en 55 jaar. Het invasieve lobulaire carcinoom ontstaat in de lobben van de borst, maar via deze klieren verspreidt het zich naar het omliggende borstweefsel. Deze vorm van borstkanker kan eveneens uitzaaien naar de lymfeklieren en naar andere delen van het lichaam. |