Botkanker - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de botten.

De botten

Het skelet van de mens bestaat uit meer dan 200 botten. Die botten geven vorm aan ons lichaam, en zijn aangrijppunten voor spieren en pezen.

Primaire botkanker of uitzaaiing?

Botkanker kan ontstaan zijn in de botten (een primaire botkanker) maar het is ook mogelijk dat het een uitzaaiing is van een andere tumor (bv een borstkanker). In dat geval gaat het niet om botkanker en is de behandeling van deze uitzaaiingen afhankelijk van de kanker waaruit ze voortkomen.

We gaan het hier alleen over de “primaire” botkankers hebben. 

Skelet

 

Botkanker in cijfers

In de infografiek hieronder zijn de cijfers van het Belgisch kankerregister gebruikt. Wij vatten die cijfers voor u samen en geven ze grafisch weer. Zo kunt u makkelijk zien hoe vaak deze kanker per jaar optreedt, welke leeftijden het meest getroffen worden, en hoeveel mensen eraan overlijden.

Botkanker komen vooral voor bij tieners en jonge volwassenen, maar ook rond de leeftijd van vijftig jaar. Het type van botkanker varieert naargelang de leeftijd.

Classificatie van botkanker

Het osteosarcoom

Dit is de meest voorkomende primaire bottumor. Hij treft vooral de lange botten (benen en armen), meestal in de buurt van hun uiteinden. Deze kanker komt vooral voor tussen 10 en 20 jaar.

Het Ewing-sarcoom

Een tumor die zowel de platte en korte botten (bekken, ribben, wervels) als de lange botten van benen en armen aanvalt. De ziekte komt vooral voor bij kinderen en jonge tieners.

Het chondrosarcoom

Een kraakbeentumor die het meestal heeft gemunt op volwassen tussen 30 en 70 jaar. Hij komt zo goed als niet voor bij kinderen.

Laatst aangepast op: 13/10/2020

Oorzaken

De precieze oorzaak van botkanker is nog steeds niet gekend. Enkele mogelijkheden zijn: een genetische aanleg een eerdere bestraling van het botweefsel groeihormonen: osteosarcomen verschijnen vaak in de groeifase en treffen vooral snelgroeiende botten, namelijk de lange botten van de ledematen (

Symptomen

Het voornaamste symptoom is een aanhoudende pijn , zelfs 's nachts, die de neiging heeft te verergeren en die vaak gepaard gaat met een zwelling . Meer zelden komt een bottumor aan het licht door een breuk veroorzaakt door een miniem letsel.

Onderzoeken

Vroege opsporing van botkanker Er is geen systematische opsporing van dit type van kanker. Diagnoseonderzoeken bij botkanker De diagnose gebeurt via een radiografie , gevolgd door een biopsie van het bot om de verdachte cellen te kunnen onderzoeken onder de microscoop. Een CT-scan, nucleaire

Behandelingen

De behandeling van botkanker is er fors op verbeterd dankzij de vooruitgang in de chemotherapie

Getuigenissen

Bij een opdracht creatief schrijven aan de schrijversacademie schreef ik onderstaand gedicht. Bij de feed back adviseerde de begeleidster dit gedicht aan organisaties als de uwe te sturenLees verder