Botkanker - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de botten.

De botten

Het skelet van de mens bestaat uit meer dan 200 botten. Die botten geven vorm aan ons lichaam, en zijn aangrijppunten voor spieren en pezen.

Primaire botkanker of uitzaaiing?

Botkanker kan ontstaan zijn in de botten (een primaire botkanker) maar het is ook mogelijk dat het een uitzaaiing is van een andere tumor (bv een borstkanker). In dat geval gaat het niet om botkanker en is de behandeling van deze uitzaaiingen afhankelijk van de kanker waaruit ze voortkomen.
We gaan het hier alleen over de “primaire” botkankers hebben. 

Skelet

 

Botkanker in cijfers

In de infografiek hieronder zijn de cijfers van het Belgisch kankerregister gebruikt. Wij vatten die cijfers voor u samen en geven ze grafisch weer. Zo kunt u makkelijk zien hoe vaak deze kanker per jaar optreedt, welke leeftijden het meest getroffen worden, en hoeveel mensen eraan overlijden.

Botkanker komen vooral voor bij tieners en jonge volwassenen, maar ook rond de leeftijd van vijftig jaar. Het type van botkanker varieert naargelang de leeftijd.

Classificatie van botkanker

Het osteosarcoom

Dit is de meest voorkomende primaire bottumor. Hij treft vooral de lange botten (benen en armen), meestal in de buurt van hun uiteinden. Deze kanker komt vooral voor tussen 10 en 20 jaar.

Het Ewing-sarcoom

Een tumor die zowel de platte en korte botten (bekken, ribben, wervels) als de lange botten van benen en armen aanvalt. De ziekte komt vooral voor bij kinderen en jonge tieners.

Het chondrosarcoom

Een kraakbeentumor die het meestal heeft gemunt op volwassen tussen 30 en 70 jaar. Hij komt zo goed als niet voor bij kinderen.

Laatst aangepast op: 13/10/2020

Getuigenissen

Stichting tegen Kanker wil patiënten helpen om hun voorkomen te verzorgen zodat ze, ondanks de effecten van de ziekte en de behandeling, een positief zelfbeeld en een zo goed mogelijke levenskwaliteit behouden. Lees verder