Chronische leukemie (volwassenen) - Oorzaken

Oorzaken en risicofactoren van chronische leukemie

We kennen ondertussen enkele omstandigheden die het aantal gevallen van leukemie de hoogte in sturen:

  • De beroepsmatige blootstelling aan bepaalde chemische stoffen (zoals benzeen). 
  • De blootstelling aan een grote hoeveelheid radioactiviteit. Een klein percentage (± 3 %) van de patiënten die met een radiotherapie of chemotherapie tegen kanker werden behandeld, ontwikkelt enkele jaren later leukemie. 
  • Sommige virussen spelen ook een rol in de verschijning van een specifiek type van leukemie, dat bijna niet voorkomt in België. 
  • Genetische aanleg zou een invloed kunnen hebben op de verschijning van bepaalde vormen van leukemie. 

Hoewel we verschillende risicofactoren kennen, is het nagenoeg nooit mogelijk om iemand te vertellen dat hij/zij om 'die of deze specifieke reden' leukemie heeft gekregen. Kanker is trouwens meestal het resultaat van een lange opeenstapeling van celschade, met welke oorzaak dan ook. Net als alle andere vormen van kanker is ook leukemie niet besmettelijk.

Getuigenissen

clara
Onze hersenen zijn het centrum van onze gedachten, onze emoties en onze gevoelens. Ze bepalen de werking van alle andere organen en van ons lichaam. Maar hoe belangrijk onze hersenen ook zijn, het maakt ze niet immuun voor kanker. Elk jaar krijgen in België ongeveer 800 mensen te horen dat ze een hersentumor hebben, een goedaardige of een kwaadaardige. Lees de getuigenis van Clara.Lees verder