Colorectale of dikkedarmkanker | Stichting tegen Kanker

Colorectale of dikkedarmkanker - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de dikke darm. 

Dikkedarmkanker wordt ook aangeduid met de term ‘colorectale kanker’. 

De dikke darm

Ons spijsverteringskanaal bestaat uit een reeks organen. Wanneer we voeding inslikken, gaat die via de slokdarm, de maag en de dunne darm naar de dikke darm. Die laatste bestaat op zijn beurt uit:
  • een omhooglopend deel (colon ascendens genoemd) 
  • een horizontaal lopend deel (colon transversum genoemd)
  • een omlaaglopend deel (colon descendens genoemd) 
  • het sigmoïde colon (ook S-vormige darm genoemd)
  • het rectum (ook endeldarm genoemd), dat eindigt in de anus
Alles samen is de dikke darm ongeveer 1,5 meter lang. Hij ligt in de buikholte. De wand van de dikke darm bestaat uit verschillende lagen (o.a. slijmvlies en spier). 

De dikke darm

Darmkanker in cijfers

In 2016 werden 8.468 nieuwe gevallen van dikkedarmkanker geregistreerd in België (cijfers Stichting Kankerregister). Iets meer dan de helft daarvan zijn mannen want deze ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Toch is het de op één na meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de op twee na meest voorkomende vorm bij mannen (na prostaatkanker en longkanker).

Mensen jonger dan 40 krijgen zelden dikkedarmkanker. De frequentie neemt snel toe na de leeftijd van 50. Een groot deel van de dikkerdarmkankers treedt op in het onderste deel van de dikke darm, maar deze kanker kan in de gehele dikke darm optreden.

Bron:  Cancer Fact Sheets, Stichting Kankerregister, Incidentiejaar 2016, Brussel 2019
 

Classificatie van dikkedarmkanker

Dikkedarmkanker ontwikkelt zich vrijwel altijd vanuit een goedaardige poliep van het slijmvlies

Nadat een kanker is ontstaan uit een poliep, zal de kanker binnendringen in de diepere lagen van de darmwand. Wanneer kankercellen voldoende diep zijn doorgedrongen om de lymfevaten en bloedvaten te bereiken, kunnen ze ontspannen en klieren en organen koloniseren. Daarbij gaat het in eerste instantie vaak om de lever, soms de longen of de beenderen, maar elk orgaan kan getroffen worden.

Het stadium van een dikkedarmkanker hangt af van de lagen in de darmwand die het gezwel bereikt heeft en de aan- of afwezigheid van uitzaaiingen (in klieren of andere delen van het lichaam).

Er bestaan twee classificaties om het stadium van de ziekte te omschrijven: “Dukes” en “TNM”. Als jouw huisarts deze termen gebruikt om over kanker te spreken, vraag dan wat ze betekenen in jouw specifiek geval.

 

Laatst aangepast op: 10/04/2019

Oorzaken

Dikkedarmkanker De meeste types van dikkedarmkanker treffen mensen die ogenschijnlijk geen bijzondere risico’s, behalve de leeftijd, vertonen. Ze vormen het resultaat van talloze interacties tussen nog te onderzoeken oorzaken, kankerverwekkende stoffen en genetische factoren die mensen vatbaar

Symptomen

Dikkedarmkanker kan gepaard gaan met heel veel symptomen die echter niet alleen bij deze ziekte horen. De aard van de symptomen en de snelheid waarmee ze verschijnen, variëren naargelang de plaats van de tumor in de dikke darm . In het laatste deel van de darm (sigmoïd en rectum) Deze tumoren

Onderzoeken

Systematische opsporing van dikkedarmkanker of colorectale kanker De systematische opsporing van dikkedarmkanker is aanbevolen voor mannen en vrouwen vanaf 5 0 jaar . Daarom organiseren de verschillende overheden in ons land een darmkankerscreening waarbij je elke twee jaar de mogelijkheid krijgt

Behandelingen

De behandeling van invasieve kanker vereist een nauwgezette coördinatie tussen verschillende medische en paramedische disciplines . Afhankelijk van de noden komen er verschillende medische en niet-medische zorgen bij kijken. De therapeutische strategie wordt daarom nooit door één arts beslist .

Nog meer weten?

Getuigenissen

Fried Ringoot, één van de meest positieve mensen die we kennen, deelt in deze videogetuigenis hoe hij en zijn vrouw Anny kanker hebben ervaren, waar hij kracht uit putte om door te zetten en hoe de ziekte zijn leven veranderde.Lees verder