Colorectale of dikkedarmkanker - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de dikke darm. 
Dikkedarmkanker wordt ook aangeduid met de term ‘colorectale kanker’. 

De dikke darm

Ons spijsverteringskanaal bestaat uit een reeks organen. Wanneer we voeding inslikken, gaat die via de slokdarm, de maag en de dunne darm naar de dikke darm. Die laatste bestaat op zijn beurt uit:
  • een omhooglopend deel (colon ascendens genoemd) 
  • een horizontaal lopend deel (colon transversum genoemd)
  • een omlaaglopend deel (colon descendens genoemd) 
  • het sigmoïde colon (ook S-vormige darm genoemd)
  • het rectum (ook endeldarm genoemd), dat eindigt in de anus
Alles samen is de dikke darm ongeveer 1,5 meter lang. Hij ligt in de buikholte. De wand van de dikke darm bestaat uit verschillende lagen (o.a. slijmvlies en spier). 

De dikke darm

Darmkanker in cijfers

Elk jaar worden ongeveer 8.500 nieuwe gevallen van dikkedarmkanker geregistreerd in België (cijfers Stichting Kankerregister). Iets meer dan de helft daarvan zijn mannen want deze ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Toch is het de op één na meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de op twee na meest voorkomende vorm bij mannen (na prostaatkanker en longkanker).
Mensen jonger dan 40 krijgen zelden dikkedarmkanker. De frequentie neemt snel toe na de leeftijd van 50. Meer dan de helft van de dikkedarmkankers doen zich voor in het laatste deel (de S-vormige darm en de endeldarm).

Classificatie van dikkedarmkanker

Dikkedarmkanker ontwikkelt zich vrijwel altijd vanuit een goedaardige poliep van het slijmvlies
Nadat een kanker is ontstaan uit een poliep, zal de kanker binnendringen in de diepere lagen van de darmwand. Wanneer kankercellen voldoende diep zijn doorgedrongen om de lymfevaten te bereiken, kunnen ze ontsnappen en klieren koloniseren. Als ze de bloedvaten bereiken, kunnen ze organen op afstand koloniseren (vaak de lever, soms de longen of de beenderen).

De ontwikkelingsgraad van een dikkedarmkanker hangt af van de lagen in de darmwand die het gezwel bereikt heeft en de aan- of afwezigheid van uitzaaiingen (in klieren of andere delen van het lichaam).

Er bestaan twee classificaties om het stadium van de ziekte te omschrijven: “Dukes” en “TNM”. Als jouw huisarts deze termen gebruikt om over kanker te spreken, vraag dan wat ze betekenen in jouw specifiek geval.

 

Laatst aangepast op: 28/02/2018

Oorzaken

Dikkedarmkanker De meeste types van dikkedarmkanker treffen mensen die ogenschijnlijk geen bijzondere risico’s, behalve de leeftijd, vertonen. Ze vormen het resultaat van talloze interacties tussen nog te onderzoeken oorzaken, kankerverwekkende stoffen en genetische factoren die mensen

Symptomen

Dikkedarmkanker kan gepaard gaan met heel veel symptomen die echter niet alleen bij deze ziekte horen. De aard van de symptomen en de snelheid waarmee ze verschijnen, variëren naargelang de plaats van de tumor in de dikke darm . In het laatste deel van de darm (sigmoïd en rectum) Deze tumoren

Onderzoeken

Systematische opsporing van dikkedarmkanker of colorectale kanker Opsporing is een bevoegdheid van de Gemeenschappen. De systematische opsporing van dikkedarmkanker is aanbevolen voor mannen en vrouwen vanaf 53 jaar . Het type en de regelmaat van de onderzoeken zijn afhankelijk van het individuele

Behandelingen

Behandelingen van dikkedarmkanker vereisen een nauwgezette coördinatie tussen verschillende medische en paramedische disciplines . Afhankelijk van de noden komen er immers chirurgie, radiotherapie, chemotherapie en nieuwe doelgerichte behandelingen bij kijken. Die verschillende behandelingen worden

Nog meer weten?

Getuigenissen

“Toen mijn vrouw onlangs te horen kreeg dat ze borstkanker heeft, kwam de ziekte opeens wel heel dichtbij… Nochtans steunen we de Stichting al jaren, omdat we het belangrijk vinden een steentje bij te dragen en omdat de Stichting op een ethisch verantwoorde manier fondsen werft. Ik was dan ook meteen gewonnen voor het concept ‘Vriend van de Stichting’. Als je als Stichting weet waarop je kan rekenen, kun je beter plannen en nog meer vooruitgang helpen boeken. Het gaat maar om een klein bedrag, maar alle beetjes helpen.”Lees verder