Eierstokkanker | Stichting tegen Kanker

Eierstokkanker - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de eierstokken. 

De eierstokken

De eierstokken liggen onderaan in de buikholte, naast de baarmoeder. In de eierstokken ontstaan de eicellen en worden de vrouwelijke geslachtshormonen geproduceerd. Ze bestaan voornamelijk uit de volgende weefsels: 

  • een buitenste laag cellen die de eierstokken bekleedt, het oppervlakte-epitheel genoemd;
  • een weefsellaag bestaande uit cellen die hormonen aanmaken, gekend onder de naam stroma;
  • onrijpe eicellen die om de beurt rijpen en die we kiemcellen noemen. Niet alle eicellen zullen volledig rijp worden.

 

voortplantingsorganen

 

 

Eierstokkanker in cijfers

Elk jaar tekenen we in België zo'n 870 gevallen van eierstokkanker op. Hij komt vooral voor bij vrouwen ouder dan 55 jaar, maar kan eigenlijk op elke leeftijd opduiken. Een specifieke vorm van eierstokkanker, de kiemceltumor, treedt doorgaans op bij jongere vrouwen.

Classificatie van eierstokkanker

In de verschillende weefsels van de eierstokken kunnen verschillende soorten kanker verschijnen. Over het algemeen spreken we over 3 types eierstokkanker.

  • 80 tot 90 % van de tumoren zijn epitheeltumoren , die in de cellen van de buitenste laag van de eierstok (het epitheel) zitten. Daarin bestaan nog eens verschillende subcategorieën. De meest voorkomende vorm van de epitheeltumor is het adenocarcinoom.
  • Stromale tumoren (of tumoren van het stroma) .
  • Kiemceltumoren ontwikkelen zich uit de kiemcellen.

Het onderscheid tussen die verschillende types is belangrijk omdat elke vorm om een andere behandeling vraagt. In deze tekst zullen we het enkel over epitheeltumoren (adenocarcinoom) hebben. Voor de eenvoud spreken we van 'eierstokkanker', in het enkelvoud. Maar er zijn verschillende types eierstokkanker, zodat we het eigenlijk beter over het meervoud 'eierstokkankers' hebben. Zelfs gelijkaardige ziektebeelden kunnen verschillende kenmerken hebben van persoon tot persoon.

Groeivormen

Eierstokkanker kan zich uit één of uit beide eierstokken ontwikkelen. In een vroeg stadium blijft de ziekte beperkt tot de eierstok(ken). Zodra de tumor groter wordt, is er echter een risico op uitzaaiingen naar meerdere locaties:

  • vooral naar het buikvlies, het weefsel dat de buikholte en haar organen bekleedt;
  • soms naar de lymfeklieren door een verspreiding via het lymfevocht (vooral de lymfeklieren van het bekken en de buikholte worden dan getroffen);
  • soms naar de longen en andere organen.

In tegenstelling tot bij andere kankers, zijn uitzaaiingen via de bloedbaan bij eierstokkanker erg zeldzaam.

Ascites

Eierstokkanker kan gepaard gaan met een ophoping van vloeistof in de buikholte, wat we ascites of buikwaterzucht noemen.

Borderlinetumor

Van alle epitheeltumoren is zo'n 10 tot 15 % een zogenaamde 'borderlinetumor'. Dat betekent dat hij op de grens tussen een goedaardige en kwaadaardige eierstoktumor zit.

Hoe vaak komt eierstokkanker voor?

Elk jaar tekenen we in België zo'n 870 gevallen van eierstokkanker op. Hij komt vooral voor bij vrouwen ouder dan 55 jaar, maar kan eigenlijk op elke leeftijd opduiken. Een specifieke vorm van eierstokkanker, de kiemceltumor, treedt doorgaans op bij jongere vrouwen.

 

 

Laatst aangepast op: 8/10/2018

Oorzaken

Over de oorzaken van eierstokkanker is weinig geweten. Uit statistieken blijkt wel dat deze kanker vaker voorkomt bij vrouwen met weinig of geen kinderen. Er zijn aanwijzingen dat veelvuldige zwangerschappen en het gebruik van de anticonceptiepil het risico op eierstokkanker zouden verminderen.

Symptomen

De symptomen van eierstokkanker treden pas op als de kanker al relatief vergevorderd is. Dat maakt dan ook dat eierstokkanker vaak pas laattijdig gevonden wordt.

Onderzoeken

Vroege opsporing van eierstokkanker Er bestaat op dit moment geen systematische opsporing van eierstokkanker. Vrouwen met een familiaal risico kunnen wel een specifieke opvolging krijgen. Dit wordt geval per geval besproken met de gynaecoloog. Diagnoseonderzoeken bij eierstokkanker Klinisch

Behandelingen

De behandeling van invasieve kanker vereist een nauwgezette coördinatie tussen verschillende medische en paramedische disciplines . Afhankelijk van de noden komen er verschillende medische en niet-medische zorgen bij kijken. De therapeutische strategie wordt daarom nooit door één arts beslist .

Nog meer weten?

Getuigenissen

Ik moet zeggen dat ik het zelf redelijk getroffen heb met mijn gezondheid. Ja, ik heb rugklachten en kan me misschien niet meer zo goed bewegen als ik zou willen, maar toch… Ik kan me met mijn hobby’s bezighouden, vooral culturele activiteiten zoals klassieke concerten en hedendaagse dans, ik leef gezond, ik voel me gezond… Om me heen was dat al wel eens anders.Lees verder