Eierstokkanker - Behandelingen

De behandeling van invasieve kanker vereist een nauwgezette coördinatie tussen verschillende medische en paramedische disciplines. Afhankelijk van de noden komen er verschillende medische en niet-medische zorgen bij kijken. De therapeutische strategie wordt daarom nooit door één arts beslist. Iedere kankerpatiënt moet worden besproken in een Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC). Daarbij zijn artsen uit verschillende disciplines betrokken samen met experten uit andere vakgebieden (zoals verpleegkundigen, psychologe, diëtisten, enz).

 
Zo wordt de behandeling dus telkens zoveel mogelijk afgestemd op het individu. De dokters zullen je een behandeling op maat van jouw specifieke situatie voorstellen, waarbij o.a. de volgende elementen meewegen: 
  • het type kanker 
  • het stadium (de omvang) van de kanker; 
  • de algemene gezondheidstoestand van de patiënt.

Types van kankerbehandeling

Er bestaan diverse behandelingen van kanker die afzonderlijk of in combinatie worden toegepast. Afhankelijk van wat de MOC beslist (en dus o.a. van het type kanker), zullen bepaalde van deze behandelingen gekozen worden, maar zelden allemaal:

  • Chirurgie (heelkunde)
  • Chemotherapie
  • Radiotherapie
  • Immunotherapie
  • Hormoonbehandeling
  • Doelgerichte behandelingen

De behandeling van eierstokkanker

Voor deze kanker geldt ook dat de MOC het beste traject zal uitstippelen, toch geven we hieronder een overzicht van de meest gebruikte opties.

Chirurgie

Chirurgie is de voornaamste behandeling van eierstokkanker, welk stadium of type dan ook. De bedoeling van de chirurgie:

  • de diagnose bevestigen via een biopsie, gevolgd door een microscopisch onderzoek van het verdachte weefsel;  
  • de uitbreidingsgraad van de tumor in de buikholte nagaan;
  • de tumor wegnemen, indien mogelijk volledig. Als de ziekte naar de buikholte is uitgebreid, zal de chirurg zo veel mogelijk tumorweefsel wegnemen, en tegelijk ook nabijgelegen organen zoals de andere eierstok, de baarmoeder en een buikvliesplooi. Hoe minder er overblijft, hoe groter de kans dat de aanvullende behandelingen (chemotherapie) zullen werken.

Lees hier meer over chirurgie in het algemeen 

Chemotherapie en eierstokkanker

Chemotherapie is heel belangrijk in de behandeling van eierstokkanker. Ze kan worden voorgesteld in de volgende gevallen:

  • vóór de operatie, met als doel de tumor te verkleinen en zo een latere chirurgische ingreep te vergemakkelijken;
  • na de operatie, in het geval van een kleine maar agressieve vorm van kanker, om de kansen op genezing te vergroten;
  • om de pijn te verlichten of de symptomen veroorzaakt door eierstokkanker in een vergevorderd stadium te beperken door de groei van de tumor af te remmen (palliatieve chemotherapie).

Lees hier meer over chemotherapie in het algemeen.

Radiotherapie

Patiënten met eierstokkanker krijgen soms een uitwendige bestraling aangeraden, namelijk een straling door de huid heen, na de operatie. 

Bijwerkingen van de radiotherapie

De stralen treffen niet alleen kankercellen, maar ook de gezonde cellen die in de bestraalde zone liggen. Daardoor kunnen er ook bepaalde bijwerkingen optreden.
  • Tijdens de behandeling klagen veel patiënten over een toenemende vermoeidheid. 
  • De aanwezigheid van andere buikorganen in de bestralingszone verklaart symptomen zoals misselijkheid, diarree of vaak moeten plassen (zoals bij een blaasontsteking). 
Die symptomen verdwijnen doorgaans enkele weken na afloop van de behandeling. Toch kampen sommige patiënten met een aanhoudende vermoeidheid. Op de afdeling radiotherapie krijgen ze persoonlijk advies dat deze bijwerkingen zoveel mogelijk moet indijken.

Palliatieve radiotherapie

Deze vorm van radiotherapie wordt toegediend bij pijn veroorzaakt door uitzaaiingen naar de beenderen of de lymfeklieren. In dit geval moet de behandeling de uitzaaiingen afremmen en hun omvang zo veel mogelijk beperken. De totale hoeveelheid stralingen is hier lager dan die van een adjuvante behandeling. Er zijn dan ook minder bijwerkingen.
 
Lees hier meer over radiotherapie in het algemeen .
Laatst aangepast op: 10/10/2018

Getuigenissen

In 2011 werd er bij Johan kanker vastgesteld en al snel wist hij: “Ik wil mijn steentje bijdragen.” Johan wilde geld inzamelen voor kankeronderzoek, omdat wetenschappelijke vooruitgang op termijn het verschil maakt. Een kleine zoektocht bracht hem bij Stichting tegen Kanker. “Toch de organisatie die zich het meest inzet en de grootste som geld inzamelt.” Vandaag is Johan vrijwilliger voor de Stichting en behalve organisator van Cyclo4Cancer ook voorzitter van Levensloop Kortrijk.Lees verder