Merkelcelcarcinoom - Behandelingen

Behandelingen van het Merkelcelcarcinoom

Bij een Merkelcelcarcinoom dat nog niet ver gevorderd is, is de voorkeursbehandeling een chirurgische verwijdering. De hele tumor wordt dan weggenomen en in bepaalde gevallen zijn er geen verdere behandelingen meer nodig.

Om het risico op een recidief te beperken, of bij specifieke gevallen (persoon die immunocompromised is, een nogal grote tumor), kan als aanvulling op de heelkundige ingreep ook radiotherapie worden gegeven.  

Bij een inname van één of meerdere klieren zal niet alleen de tumor heelkundig worden weggenomen, maar ook de klierketen waartoe de aangetaste klier behoort, om het risico op verbreiding in te dijken (klieruitruiming). Ook hier kan de radiotherapie als aanvulling op de chirurgie worden gegeven.

Bij uitzaaiingen kan een chemotherapie worden voorgeschreven om de tumor te verkleinen en de uitzaaiingen aan te pakken, maar ook om de levenskwaliteit van de zieke te verbeteren (vermindering van de pijn, verbeterde mobiliteit).

Er worden momenteel nieuwe behandelingen via immunotherapie getest die vooral in de gevorderde stadia van de ziekte bemoedigend lijken. De eerste daarrvan werd net goedgekeurd door de Amerikaanse instanties (Food and Drug Administration) voor de behandeling van uitgezaaide Merkelcelcarcinomen. Deze molecule draagt de naam avelumab. Deze nieuwe behandeling biedt hoop op een betere prognose bij deze patiënten.

Merkelcelcarcinomen ontwikkelen zich heel agressief en moeten dan ook zo snel mogelijk worden behandeld

Het overlevingscijfer op 5 jaar is relatief goed in het geval van een kleine, niet uitgezaaide tumor.

Na de behandeling zal de huid regelmatig moeten worden gecontroleerd, met een nauwkeurige medische opvolging gedurende meerdere jaren. 

Laatst aangepast op: 5/12/2017

Getuigenissen

In onze omgeving hebben we allemaal vrienden, familie of kennissen die getroffen zijn door kanker. Vroeger joeg dat woord me echt schrik aan. Vandaag stel ik vast dat kanker een ziekte is geworden als een andere.Lees verder