Een infectie door een virus uit de familie van het polyomavirus zou een grote rol kunnen spelen in de verschijning van deze kanker. Van de personen met het Merkelcelcarcinoom werd immers 80% besmet met dit virus. Het wordt ook teruggevonden bij 10% van de patiënten met een andere huidkanker. Maar aangezien 20% van de zieken er niet mee in contact kwam, lijkt dit virus dus niet onontbeerlijk om de ziekte te krijgen. Veel mensen zijn trouwens drager van ditzelfde virus zonder een Merkelcelcarcinoom te ontwikkelen.
De onbeschermde blootstelling aan de zon en aan ultraviolette stralen afkomstig van andere bronnen (bijvoorbeeld zonnebanken maar ook bepaalde UVA-behandelingen tegen psoriasis) is duidelijk een risicofactor, net als dat het geval is voor andere vormen van huidkanker. Merkelcelcarcinomen komen trouwens vaak voor samen met andere vormen van huidkanker, zoals spinocellulaire carcinomen of basocellulaire carcinomen.
Ook een verzwakt afweersysteem is een risicofactor, bijvoorbeeld bij mensen die een transplantatie ondergingen en immunosuppresieve middelen nemen, of bij mensen met hiv. Hun risico om deze kanker te ontwikkelen kan worden vermenigvuldigd met 15, met een hoger sterftecijfer.
Ook een lichte huid, man zijn en een gevorderde leeftijd (de meeste patiënten zijn ouder dan 70 jaar) zijn risicofactoren.
Laatst aangepast op: 5/12/2017