Huidkanker (non-melanomen) - Symptomen

Symptomen van basaalcelcarcinomen

Het basaalcelcarcinoom komt vooral voor in het gelaat. Meestal ziet de patiënt een glad, glazig knobbeltje dat heel langzaam groeit. Soms zijn er verwijde bloedvaatjes in te zien. Op den duur ontstaat in het midden een zweertje en daaromheen een rand met een parelachtige glans. Dat zweertje is nogal eens nattig en heeft een korst die gemakkelijk open te halen is. Soms valt ze er ook af. Daarna vormt zich een nieuwe korst. Een basaalcelcarcinoom op de romp ziet er vaak uit als een eczeemplekje. 

Symptomen van plaveiselcelcarcinoom

Het plaveiselcelcarcinoom komt vooral voor in het gelaat, op de rug van de hand en in de nek, plaatsen die veel blootstaan aan zonlicht. Soms ontaardt een premaligne afwijking van de huid (zie verder) in een plaveiselcelcarcinoom.

Een plaveiselcelcarcinoom ziet er veelal anders uit dan een basaalcelcarcinoom. Meestal begint het als een rozerood knobbeltje, soms met een schilferkorstje erop. Als dat korstje wordt afgestoten, blijft er een oppervlakkig zweertje achter. De karakteristieke parelmoerglans en de verwijde bloedvaatjes van het basaalcelcarcinoom ontbreken. 

Soms is een biopsie nodig voor een definitief onderscheid. Aan de lippen doet deze kanker zich meestal voor als een witte vlek die langzaam dikker wordt en schilfers vertoont. 

Symptomen van premaligne afwijkingen van de huid

Een keratose is een hoornig gebiedje dat een beetje op een wrat of een eczeemplekje lijkt. De huid voelt wat rasperig aan. Soms ontstaat er een klein wondje, vooral bij krabben, omdat de hoornlaag vrij vast zit en zich niet als een korstje laat afkrabben.

Laatst aangepast op: 17/07/2020

Getuigenissen

villa max
De gezinnen waren heel gelukkig om aan deze vakantie te kunnen deelnemen. Voor velen was het sinds lang dat ze nog eens samen iets konden doen. Lees verder