Inflammatoire borstkanker - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we een speciaal type kanker in de borst: inflammatoire borstkanker. Hier vind je meer informatie over de borst en borstkanker in het algemeen.

De borst of borstklier is samengesteld uit een twintigtal klierlobben (“lobes” in de afbeelding), die omgeven zijn door vetweefsel. Die klierlobben zorgen voor de afscheiding van melk. Via de afscheidingskanalen of melkkanalen (“milk ducts” in de afbeelding), komt de melk tot aan de tepel. De tepel zelf is omringd door een gepigmenteerde zone: de tepelhof. In de huid van de tepelhof is zie je meestal ook nog openingen van de talgklieren, de zweetklieren en de haarfollikels. Zoals je op de afbeelding ziet, rusten de borsten op de borstspier. 

Wat is inflammatoire borstkanker?

Inflammatoire borstkanker is een heel zeldzame, maar erg agressieve vorm van borstkanker. Hij is moeilijker op te sporen omdat - in tegenstelling tot de meeste borstkankers, waar één of meerdere duidelijke, vaste tumoren verschijnen - een inflammatoire borstkanker eerder de neiging heeft te groeien in dunne laagjes van kankercellen die het gezonde weefsel binnendringen. 

Het gevolg is dat wanneer hij uiteindelijk wordt ontdekt de IBK al in een vergevorderd stadium is (stadium III of IV), ook al omdat hij veel sneller groeit dan andere borstkankers. Wanneer de diagnose wordt gesteld, is de inflammatoire borstkanker vaak al uitgebreid naar de lymfeklieren. 

Inflammatoire borstkanker in cijfers

Inflammatoire borstkanker maakt minder dan 5 procent van alle borstkankers uit. De gemiddelde leeftijd op het moment van de diagnose is 50 jaar, maar deze kanker kan ook jongere of oudere vrouwen treffen. 

Laatst aangepast op: 13/10/2020

Nog meer weten?

Getuigenissen

Myriam conseillère en beauté
Myriam is vrijwillige schoonheidsconsulente van Stichting tegen KankerLees verder