Inflammatoire borstkanker - onderzoeken

Inflammatoire borstkanker - Onderzoeken

Inflammatoire borstkanker: diagnoseonderzoeken

Inflammatoire borstkanker kan gemakkelijk worden verward met een niet-kankergebonden borstontsteking (borstklierontsteking). Toch zijn er twee belangrijke verschillen. In tegenstelling tot wat er gebeurt met een borstklierontsteking

  • nemen de symptomen van IBK niet af, ondanks het gebruik van antibiotica;
  • gaat een IBK meestal niet gepaard met koorts.

Als je wordt behandeld voor een borstklierontsteking (met antibiotica) en de symptomen langer dan een week aanhouden, dan ga je het best zo snel mogelijk weer naar de dokter. 

Inflammatoire borstkanker is zelden op te sporen via klassieke onderzoeken zoals de mammografie of echografie. Om een diagnose te stellen, doet men meestal een:

  • punctie;
  • microbiopsie of biopsie (wat weefsel wegnemen voor een analyse onder de microscoop).

Daarna wordt een uitzaaiingsbalans opgemaakt en worden er bijkomende onderzoeken gedaan om de best mogelijke combinatie van behandelingen te bepalen. 

Getuigenissen

An-Sofie is 27. Delphine nog jonger: 24. Niet meteen het stereotiepe beeld van “patiëntes”. En toch zijn ze dat. Ze kregen alletwee voor hun 25e te horen dat ze een melanoom hadden, de gevaarlijkste huidkanker die er is. Opmerkelijk: als ze toen wisten wat ze nu weten over uv, was het nooit zover gekomen. Vandaag zijn deze levenslustige dames in remissie en ze hebben een boodschap, die op een dag misschien wel jouw leven kan redden: Bescherm jezelf tegen te veel zon!Lees verder