Leukemie - Symptomen

Acute leukemie 

Acute leukemie duikt bruusk op en geeft bijna altijd aanleiding tot klachten. Enerzijds is er een woekering van abnormale witte bloedcellen, en anderzijds is er een tekort aan rode bloedcellen, bloedplaatsjes en normale witte bloedcellen.

Dit wijst op een tekort aan rode bloedcellen (bloedarmoede): bleekheid, vermoeidheid, ademhalingsproblemen (ademnood), hartkloppingen (tachycardie). 

Dit wijst op een tekort aan normale witte bloedcellen: terugkerende infecties zoals keelontstekingen, bronchitis en tandvleesinfecties (gingivitis).

Dit wijst op een tekort aan bloedplaatjes: kleine bloedingen in de huid (puntbloedingen), bloedend tandvlees, neusbloedingen enz. 

De woekering van abnormale witte bloedcellen komt vooral tot uiting in:

  • zwelling van de lever, de milt en de lymfeklieren
  • bot- of gewrichtspijn, zozeer zelfs dat het kind mank gaat lopen (dit is te wijten aan de woekering van leukemische cellen in het betrokken beenmerg)

Daarnaast zijn er algemene symptomen zoals moeheid en gewichtsverlies.

Het gebeurt maar zelden dat iemand al deze afwijkingen vertoont. Vaak blijft het bij één of twee symptomen. Al deze symptomen hebben vaak een andere oorzaak dan leukemie. Enkel een medisch onderzoek kan uitsluitsel geven.

Chronische leukemie 

Chronische myeloïde leukemie

Een groot deel van de patienten heeft geen symptomen van CML. Hun ziekte wordt bij toeval ontdekt tijdens een routine bloedafname. Dat is omdat bij CML de rode bloedcellen, bloedplaatjes en de witte bloedcellen veelal normaal blijven werken. Daarom hebben patienten met CML, in vergelijking met patiënten met acute leukemie, betrekkelijk weinig klachten. Als er toch klachten zijn, gaat het vaak om moeheid (bloedarmoede), pijn in de botten of een vergrote milt.

Chronische lymfatische leukemie

CLL geeft in de eerste jaren weinig tot geen symptomen. Net als bij CML heeft een groot deel van de patienten geen symptomen op het moment dat de ziekte gevonden wordt om ze bij toeval wordt ontdekt tijdens een routine bloedafname.

Als er toch klachten zijn, gaat het vaak tekens te wijten aan een tekort van normale cellen:

Dit wijst op een tekort aan rode bloedcellen (bloedarmoede): bleekheid, vermoeidheid, ademhalingsproblemen (ademnood), hartkloppingen (tachycardie). 

Dit wijst op een tekort aan normale witte bloedcellen: terugkerende infecties zoals keelontstekingen, bronchitis en tandvleesinfecties (gingivitis)/

Dit wijst op een tekort aan bloedplaatjes: kleine bloedingen in de huid (puntbloedingen), bloedend tandvlees, neusbloedingen enz. 

Ook andere symptomen kunnen op de voorgrond treden: opgezwollen lymfeklieren in de hals, de oksels en/of de lies, zwelling van de milt (de milt die op de maag drukt kan een gevoel van onbehagen geven in de buik).

 

Laatst aangepast op: 10/10/2018

Getuigenissen

villa max
De gezinnen waren heel gelukkig om aan deze vakantie te kunnen deelnemen. Voor velen was het sinds lang dat ze nog eens samen iets konden doen. Lees verder