Leverkanker - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de lever.

De leverDe lever


De lever zit rechtsboven in de buikholte, net onder de ribben. Als je je hand op de onderste ribben legt aan de rechterkant van je lichaam, dan ligt je hand over je lever. De lever heeft als voornaamste werking de verwijdering van ongewenste stoffen uit het lichaam, maar ook de aanmaak van nuttige stoffen (zoals bv stoffen voor de bloedstolling).

Primaire leverkanker of uitzaaiing?

Leverkanker kan ontstaan zijn in de lever (een primaire leverkanker) maar het is ook mogelijk dat het een uitzaaiing is van een andere tumor (bv een borstkanker). In dat geval gaat het niet om levertumor en is de behandeling van deze uitzaaiingen afhankelijk van de kanker waaruit ze voortkomen.

We gaan het hier alleen over de “primaire” leverkankers hebben. 

Primaire leverkanker, dus met een startpunt in de lever, komt veel minder vaak voor. De meest voorkomende vorm van leverkanker (90 procent van de gevallen) is het hepatocellulair carcinoom (of hepatocarcinoom).

Leverkanker in cijfers

In de infografiek hieronder zijn de cijfers van het Belgisch kankerregister gebruikt. Wij vatten die cijfers voor u samen en geven ze grafisch weer. Zo kunt u makkelijk zien hoe vaak deze kanker per jaar optreedt, welke leeftijden het meest getroffen worden, en hoeveel mensen eraan overlijden.

Leverkanker komt in België iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en meestal ook na de leeftijd van 55 jaar. In België komt deze kanker niet erg vaak voor, maar op wereldschaal komt leverkanker veel voor in Afrika en Azië.

Laatst aangepast op: 13/10/2020

Getuigenissen

Nienke is vrijwilligster Animaties in het organisatiecomité van Levensloop Sint-Truiden. Ontdek haar getuigenis.Lees verder