Leverkanker - Onderzoeken

Vroege opsporing leverkanker

Bij patiënten met een cirrose is met regelmatige tussenpozen het volgende aangewezen:

  • metingen van tumormerkers in het bloed (alfa-foetoproteïne)
  • regelmatige echografieën van de lever

Diagnoseonderzoeken bij leverkanker

Vaak komt men leverkanker op het spoor na afwijkende bloedwaardes. De bloedafnames tonen afwijkingen die echter niet specifiek zijn voor leverkanker: bloedarmoede, een teveel aan witte bloedlichaampjes, een verhoging van het aantal door de lever aangemaakt enzymen (transaminasen, gamma-GT, alkalische fosfatasen).

Tumormerker

Een bloedproef met dosering van de tumormerkstof alfa-foetoproteïne kan nuttig zijn. Een grote toename wijst immers vaak op leverkanker.

Echografie

Een echografie kan die letsels in de lever aan het licht brengen.

CT-scan

Een CT-scan kan kleine letsels in de lever aan het licht brengen.

NMR

Een NMR kan zeer kleine letsels in de lever aan het licht brengen.

Biopsie

Een biopsie van de lever, uitgevoerd met behulp van echografie, kan kan bevestigen of het om kanker gaat, door weggenomen cellen onder microscoop te onderzoek. De echografie laadt toe om heel gericht te prikken met de biopsie naald.

Laatst aangepast op: 10/10/2018

Getuigenissen

In 2011 werd er bij Johan kanker vastgesteld en al snel wist hij: “Ik wil mijn steentje bijdragen.” Johan wilde geld inzamelen voor kankeronderzoek, omdat wetenschappelijke vooruitgang op termijn het verschil maakt. Een kleine zoektocht bracht hem bij Stichting tegen Kanker. “Toch de organisatie die zich het meest inzet en de grootste som geld inzamelt.” Vandaag is Johan vrijwilliger voor de Stichting en behalve organisator van Cyclo4Cancer ook voorzitter van Levensloop Kortrijk.Lees verder