Longkanker - Algemeen

Gemakshalve spreken we op deze pagina van 'longkanker', in het enkelvoud. Maar aangezien er verschillende types longkanker zijn, hebben we het eigenlijk beter over het meervoud 'longkankers’. Bovendien hebben zelfs gelijkaardige ziektebeelden specifieke kenmerken van persoon tot persoon. 

Anatomie van de longen

De longen zitten in de borstkas, aan weerskanten van het hart. De rechterlong is onderverdeeld in drie lobben (delen). De linkerlong heeft er maar twee. Elke long wordt omringd door een vlies dat we het borstvlies noemen. Tussen hen in bakenen ze de borstkaszone of het mediastinum af.

De lucht die we inademen, wordt naar de longen gevoerd via de neusgaten, de luchtpijp en de longpijpen. Die longpijpen hebben veel vertakkingen en vormen zo longpijptakjes die uitmonden in de longblaasjes. De longen hebben er zo enkele miljoenen. Elk longblaasje is een minuscuul zakje bekleed met heel kleine bloedvaatjes. Het is hier dat het bloed de kooldioxide afvoert en zich herlaadt met zuurstof die vervolgens naar al onze cellen wordt gevoerd. De longen vervullen dus een levensbelangrijke taak voor het hele lichaam. 

Ademhalingssysteem

Classificatie van longkanker

Er bestaan verschillende vormen van longkanker. Afhankelijk van hoe de kankercellen eruitzien, heeft men het over:

  • 'kleincellige longkanker', ook 'haverkorrels' genoemd (20 tot 25 procent van de gevallen)
  • of 'niet-kleincellige longkanker' (75 tot 80 procent van de gevallen). Onder deze vorm onderscheiden we verschillende afzonderlijke categorieën. 

Het type van longkanker bepaalt de keuze van de behandeling(en), net als de graad van uitbreiding van de ziekte. In de longen kunnen ook uitzaaiingen zitten van een kanker ergens anders in het lichaam (bijvoorbeeld borstkanker die de long is binnengedrongen). In dat geval is dit geen echte longkanker en worden de behandelingen afgestemd op de oorspronkelijke kanker. De informatie hieronder betreft enkel de kankers die hun oorsprong vinden in de long.

Enkele cijfers

In 2011 is het aantal mensen met longkanker in België nog maar eens gestegen. In het bijzonder bij vrouwen komt de ziekte vaker voor ten gevolge van de sterke stijging van het tabaksgebruik sinds tientallen jaren.

Zo stelt men elk jaar in België, volgens de cijfers van het Kankerregister, meer dan 8000 nieuwe gevallen van longkanker vast.

Laatst aangepast op: 23/09/2016

Oorzaken

Longkanker wordt vooral toegeschreven aan roken en in mindere maat aan de blootstelling (op het werk) aan bepaalde stoffen .

Symptomen

Longkanker kan gepaard gaan met heel veel symptomen die echter niet alleen bij deze ziekte horen. De symptomen en de snelheid waarmee ze verschijnen, zijn niet alleen afhankelijk van de aard van de tumor en zijn volume , maar ook van de plaats . Een tumor op een dikke longpijp komt namelijk sneller

Onderzoeken

De Amerikaanse studie NLST (National Lung Screening Trial), die in 2011 gepubliceerd werd, heeft bij 53 000 rokers met een verhoogd risico op longkanker de resultaten bestudeerd van een opsporingsmethode met een lagedosisscan. Deze resultaten werden vergeleken met een opsporingsmethode door middel

Behandelingen

Bij behandelingen van longkanker is een nauwgezette coördinatie tussen verschillende medische en paramedische disciplines vereist. Afhankelijk van de diagnose komen er immers chirurgie, radiotherapie, chemotherapie en nieuwe doelgerichte behandelingen bij kijken. Die verschillende behandelingen

Nog meer weten?

Getuigenissen

Véke De Munck
Ik ben geen haar veranderd, behalve mijn haar. En ik leef te graag om toe te geven aan dat beest!!! Carpe diem!!!Lees verder