Longkanker - Algemeen

Hier kun je een algemene uitleg vinden over kanker, en wordt o.a uitgelegd wat kanker is. Hieronder bespreken we kanker van de long.

De longen

De longen zitten in de borstkas, aan weerskanten van het hart. De rechterlong is onderverdeeld in drie lobben (delen). De linkerlong heeft er maar twee. Elke long wordt omringd door een vlies dat we het borstvlies noemen. Tussen de longen ligt een zone met bloedvaten en het hart, we noemen deze zone het mediastinum.

De lucht die we inademen, wordt naar de longen gevoerd via de neusgaten, de luchtpijp en de longpijpen. Die longpijpen hebben veel vertakkingen en vormen zo longpijptakjes die uitmonden in de longblaasjes. De longen hebben er zo enkele miljoenen. Elk longblaasje is een minuscuul zakje bekleed met heel kleine bloedvaatjes. Het is hier dat het bloed de kooldioxide afvoert en zich herlaadt met zuurstof die vervolgens naar al onze cellen wordt gevoerd. De longen vervullen dus een levensbelangrijke taak voor het hele lichaam. 

Ademhalingssysteem

Primaire longkanker of uitzaaiing?

Longkanker kan ontstaan zijn in de long (een primaire longkanker) maar het is ook mogelijk dat het een uitzaaiing is van een andere tumor (bv een borstkanker). In dat geval gaat het niet om longkanker en is de behandeling van deze uitzaaiingen afhankelijk van de kanker waaruit ze voortkomen.

We gaan het hier alleen over de “primaire” longkankers hebben. 

Longkanker in cijfers

In de infografiek hieronder zijn de cijfers van het Belgisch kankerregister gebruikt. Wij vatten die cijfers voor u samen en geven ze grafisch weer. Zo kunt u makkelijk zien hoe vaak deze kanker per jaar optreedt, welke leeftijden het meest getroffen worden, en hoeveel mensen eraan overlijden.

Longkanker komt momenteel nog vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, maar vrouwen zijn een inhaalbeweging aan het maken. Dat is het gevolg van de sterke stijging van het tabaksgebruik bij vrouwen tientallen jaren geleden.

Classificatie van longkanker

Er bestaan verschillende vormen van longkanker. Afhankelijk van hoe de kankercellen eruitzien, heeft men het over:

  • 'kleincellige longkanker', ook 'haverkorrels' genoemd (20 tot 25 procent van de gevallen)
  • of 'niet-kleincellige longkanker' (75 tot 80 procent van de gevallen). Onder deze vorm onderscheiden we dan nog weer verschillende afzonderlijke categorieën. 

Het type van longkanker bepaalt de keuze van de behandeling(en), net als de graad van uitbreiding van de ziekte. 

Laatst aangepast op: 13/10/2020

Oorzaken

Longkanker wordt vooral toegeschreven aan roken en in mindere maat aan de blootstelling (op het werk) aan bepaalde stoffen .

Symptomen

Longkanker kan gepaard gaan met heel veel symptomen die echter niet alleen bij deze ziekte horen. De symptomen en de snelheid waarmee ze verschijnen, zijn niet alleen afhankelijk van de aard van de tumor en zijn volume , maar ook van de plaats . Een tumor op een dikke longpijp komt namelijk sneller

Onderzoeken

De Amerikaanse studie NLST (National Lung Screening Trial), die in 2011 gepubliceerd werd, heeft bij 53 000 rokers met een verhoogd risico op longkanker de resultaten bestudeerd van een opsporingsmethode met een lagedosisscan. Deze resultaten werden vergeleken met een opsporingsmethode door middel

Behandelingen

De behandeling van invasieve kanker vereist een nauwgezette coördinatie tussen verschillende medische en paramedische disciplines . Afhankelijk van de noden komen er verschillende medische en niet-medische zorgen bij kijken. De therapeutische strategie wordt daarom nooit door één arts beslist .

Nog meer weten?

Getuigenissen

Pat
Weet je, ik wil dit alles nog niet achterlaten! Nu niet. Ik heb nog zoveel te beleven en te delen met jullie.Lees verder