Longkanker - Oorzaken

Oorzaken en risicofactoren van longkanker

Roken is de grootste risicofactor van longkanker, maar er bestaan ook andere risicofactoren..

Roken

Roken is de grootste risicofactor van longkanker: van 10 longkankers, worden er 8 a 9 veroorzaakt door roken. Toch kunnen ook niet-rokers longkanker krijgen, en er zijn ook rokers die geen longkanker krijgen. Maar toch moeten we heel duidelijk zijn: van zware rokers zal ongeveer 1 op 3 longkanker krijgen terwijl van niet-rokers minder dan 1 op 100 longkanker krijgt. Het is dus waar dat tabak niet alle longkankers veroorzaakt, maar het risico op longkanker stijgt enorm door te roken.

Verschillende factoren spelen hierin een rol:

  • De totale duur van het roken (het aantal jaren dat men heeft gerookt) weegt zwaarder door dan de intensiteit ervan (het aantal gerookte sigaretten per dag). 
  • Ook de leeftijd waarop je begint met roken, speelt een rol: hoe jonger je begint (tegenwoordig vanaf 11-12 jaar), hoe groter het risico op lange termijn en hoe jonger je dreigt getroffen te worden door longkanker. 
  • Stoppen met roken vermindert fors het risico en is dus ten zeerste aan te raden (het risico blijft wel hoger dan bij nooit-roers).
  • Voor niet-rokers verhoogt passief roken het risico op longkanker. De impact van passief roken is des te groter wanneer de blootgestelde personen jong zijn, zoals kinderen van rokende ouders. 

Blootstelling op het werk

In ± 10 procent van de gevallen is de risicofactor een zeer sterke of herhaalde (meestal beroepsgebonden) blootstelling aan stoffen zoals arsenicum, nikkel, chroom, teer, asbest enz.

Andere risicofactoren voor longkanker

Ook radon (een radioactief gas dat in bepaalde rotsen zit) en luchtvervuiling door fijn stof (uitlaatgassen van dieselmotoren) zijn oorzaken van longkanker. 

De combinatie van risicofactoren (roken + asbest of roken + radon bijvoorbeeld) verhoogt de kans op een ontwikkeling van longkanker nog meer. In een heel klein aantal gevallen vinden we geen enkele externe oorzaak die de ontwikkeling van de ziekte kan verklaren. 

Laatst aangepast op: 10/10/2018

Getuigenissen

Nancy Peeters
Op de 1ste plaats mijn 3 schatten!!Lees verder